Pasionatele de portul popular şi de costumele pe care le purtau pe vremuri bunicile şi străbunicile se adună şi îşi împart unele cu altele cunoştinţe legate de cum se cos aceste elemente de patrimoniu naţional.
De mai bine de un an, în Republica Moldova, au reînviat şezătorile.
”Cred că pentru poporul român dragostea şi abilitatea de a coase ii este în sânge. Ia pe care o port e cusută de mine, este prima ie pe care am făcut-o şi sunt îndrăgostită de ea pentru că am cusut-o, acum patru ani, în memoria Reginei Maria şi din dragoste nemărginită faţă de Casa Regală . Dacă observaţi este în culorile tricolorului, cu motiv de Botoşani”, a declarat una dintre participantele active la şezători, Vera Sali, medic de laborator.
De asemenea, România şi Republica Moldova pregătesc şi un film documentar despre cum oamenii continuă să coase aceste cămăşi naţionale, potrivit Ziarului Gândul.
Până acum, România şi Republica Moldova, au introdus, în comun,în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial protejat de UNESCO colindul în ceată bărbătească şi se aşteaptă şi declararea covorului tradiţional românesc, numit scoarţă, ca parte a patrimoniului mondial.
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Botoșăneni atacați pe Pietonalul Unirii: Polițiștii locali au chemat ambulanța
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Zeci de viitori medici din Botoșani au dat examenul de rezidențiat – SPECIALIZĂRILE
Oana Sava
Nov 18, 2024
FĂRĂ bilete gratuite pentru copii la meciul FC Botoșani – FCSB
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Se caută consilier la AJOFM Botoșani – LISTA locurilor de muncă
Oana Sava
Nov 18, 2024