La moartea marelui istoric botoșănean, aproape 50 de universități din lume au coborât drapelele în bernă. Din păcate, românii nu s-au ridicat la înălțimea geniului său.
Savantul botoșănean a murit pe 27 noiembrie 1940, la Strejnic, judeţul Prahova, fiind înmormântat în Cimitirul Belu din București.
Înmormântarea lui Nicolae Iorga s-a făcut în mare discreție, deși s-au aflat la căpătâi ”vreo zece academicieni”, printre care și botoșăneanul Grigore Antipa. Însă, dacă în România s-a lăsat tăcerea, în străinătate cu totul alta a fost situația: 47 de universităţi şi academii din toată lumea au arborat drapelul în bernă.
Funeraliile au avut loc la Cimitirul Bellu din Bucureşti.
Liviu Rebreanu consemna în jurnal funeraliile istoricului: „Ne ducem la înmormântare abia vreo zece academicieni, deşi sunt automobile suficiente: Motru, Petrovici, Antipa, Nistor, Nae Popescu, Bănescu, Caracostea, Capidan, Rosetti, Carpen... Lumea foarte multă şi bună: intelectuali de toate neamurile. Flori multe, mai ales modeste. Slujba simplă în capela de la Belu, apoi ducerea la groapă. Solemnitatea impresionantă în modestia ei şi mai ales gândindu-te ce-ar fi fost în alte împrejurări înmormântarea lui Iorga“.
Imaginea locului în care își doarme somnul de veci savantul botoșănean a atras atenția, de-a lungul anilor, prin aspectul neîngrijit și neglijența administratorilor și administrațiilor.
”Am fotografiat mormântul lui Nicolae Iorga, la Cimitirul Bellu. Așa cum se vede, națiunea română, (…) nu dă doi bani pe locul de veci al unuia dintre savanții săi. Poate unul dintre cei mai iluștri… Mormântul lui Iorga este oglinda societății românești, a țării: dezinteres, părăsire, ignoranță, foarte multe vorbe și foarte puține fapte” - comentariul datează din urmă cu doi ani și îi aparține celui care a făcut fotografia, Andrei Andó.
Fotografia a fost din nou adusă în atenția opiniei publice, ea fiind distribuită în aceste zile de zeci de internauți.
”Mormântul savantului Nicolae Iorga din cimitirul Bellu. La moartea sa, 47 de universităţi din întreaga lume şi-au arborat drapelele în bernă în semn de aleasă preţuire! Şi totuşi în Bucureşti există Ministerul Culturii, Academia Română, Primăria Generală a Capitalei! Şi totuşi... chiar nimeni nu vede?”, este mesajul unuia dintre cei care au distribuit fotografia.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
BLOCADA la Botoșani: Peste 100 de amenzi și șoferi lăsați fără permis
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Un botoșănean a rămas pe drumuri în plină iarnă, un incendiu i-a distrus casa
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Începe mica recalculare a pensiilor (și) la Botoșani: CE pensionari vor primi mai mulți bani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile