Diversitatea avifaunistică de pe acumulările Rogojești și Bucecea dă naștere, și în acest anotimp, unui adevărat spectacol pe apă.
Aflată la limita dintre județele Botoșani și Suceava, aria de protecție specială avifaunistică Acumulările Rogojești – Bucecea este importantă pentru cuibăritul păsărilor acvatice precum stârcul pitic, buhaiul de baltă, chirighița cu obraz alb etc., fiind totodată un loc de popas esențial pentru păsările migratoare, datorită mlaștinilor, pășunilor și culturilor agricole, care oferă loc de hrană pentru mai multe specii de păsări, de exemplu barza alba (Ciconia ciconia), eretele de stuf (Circus aeruginosus).
Principalele funcții ale acumulărilor Rogojești și Bucecea sunt alimentarea cu apă potabilă a populației, producția de energie electrică, regularizarea debitelor râului Siret, irigarea terenurilor agricole.
Pescuitul sportiv este permis doar de pe malurile acumulărilor.
Dintre activitățile interzise în sit, reprezentanții Serviciului Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate menționează capturarea păsărilor, indiferent de metoda utilizată, incendierea vegetației, tăierea vegetației lemnoase, vânătoarea, schimbarea folosinței pajiștilor, abandonarea deșeurilor etc.
Planul de management și Regulamentul sitului a fost aprobat prin Ordinul M.M.A.P. nr. 1098/2016.
(Fotografii realizate de echipa Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Botoșani)
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024