În anii trecuți, când gerul tăia respirațiile celor prezenți pe 22 decembrie la evenimentele care comemorează (sau aniversează) Revoluția din 1989, prezența oficialităților era una restrânsă. Primarul, prefectul, șeful CJ, militarii și ceva parlamentari asistau la ceremonialul religios.
În 2019, grație vremii prietenoase și nespecifice finalului de decembrie, dar și împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului, prezența la eveniment a fost una masivă. Alaiul oficial a semănat mult cu cel din vară când are loc Comemorarea Eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
Au fost la Biserica Sfânta Parascheva de pe Pietonalul Unirii șefii Consiliului Județean, ai Prefecturii, ai Primăriei, directori, parlamentari, politicieni și evident, militarii din Garda de Onoare.
Oficialii au fost ținuți câteva minute bune pentru a se termina Sfânta Liturghie după care, prefectul a dat onor Gărzii Militare și toți participanții s-au îngrămădit în spațiul restrâns, generos altădată, neîncăpător astăzi.
S-a ajuns la situația în care primarul Cătălin Flutur a rămas undeva în spate, locurile din față fiind ocupate de alte persoane.
S-a oficiat o slujbă pentru toți cei care au murit la revoluție. Apoi Tudor Maxim, unul dintre liderii Asociației Revoluționare 22 - 25 Decembrie 1989 a ținut un scurt discurs.
„Bine ne-am regăsit la al treilea deceniu de la un eveniment pe care noi ne încăpățânăm să-l considerăm foarte important pentru neamul nostru, unul dintre cele care marchează într-un fel demnitatea. Care nu sunt multe în istorie și nu numai a noastră. Pentru că nu există revoluții, revolte, insurecții, în fiecare zi, în fiecare ceas, în fiecare an. Întotdeauna a existat și va exista o controversă în interpretarea unor evenimente de acest gen, între cei care au participat direct în stradă și cei care prin forța evenimentelor au preluat, au fost ridicați de valurile evenimentelor pentru a administra treburile țării”
Tudor Maxim, revoluționar
Asemenea anilor trecuți, discursul revoluționarului i-a vizat în special pe politicienii care au condus țara în ultimii 30 de ani, trei decenii în care nimeni nu a fost pedesit pentru evenimentele de stradă soldate cu pierderi de vieți omenești și nici nu s-au găsit „teroriștii” care au tras în populație.
„Când aceștia din urmă au tendința de a-l înlocui pe cel înlăturat cu dorința de a se eterniza în aceiași termeni și la fel de mult, sigur vorba lui Eminescu, se aplică povestea ciocanului ce cade pe ilău, adică tot o luăm de la capăt. Din fericire pentru noi, destinul țării noastre nu a depins în exclusivitate de diriguitorii țării. Tot ceea ce s-a făcut pozitiv în materie de progres economic, atât cât a fost, de drepturi ale omului, de început de justiție s-a făcut cu ghionturi din partea organismelor internaționale. Dar nu e bine să te tragă cineva de mânecă să-ți spună: nu-i face poporului tău asta, nu-i bine să vii în fruntea țării cu gândul de a fura”,
Tudor Maxim, revoluționar
Marius Rogojinschi a avut un scurt moment, artistic și a recitat versurile unui poet contemporan: „Miroase a sarmale peste munţii Carpaţi, miroase a sarmale de-ţi vine să mori...”.
Ulterior s-a trecut la depunerea coroanelor din partea instituțiilor și partidelor politice.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024