Cei mai câştigaţi de pe urma legii descentralizării, pentru care Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea în Parlament, sunt preşedinţii Consiliilor Judeţene. Acestora li se transferă cele mai multe instituţii, trecutul de şef CJ al vicepremierului Liviu Dragnea, principalul iniţiator al actului normativ, resimţindu-se în forma finală a legii.
La Botoşani,
Florin Ţurcanu va coordona astfel agricultura, fără însă APIA şi Unitatea Fitosanitară, cultura, ajutoarele sociale, prin Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, Mediul, prin Agenţia de Protecţia Mediului, dar fără Garda de Mediu, sănătatea prin Direcţia de Sănătate Publică, fără însă Casa de Asigurări de Sănătate şi sportul prin Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret. În acelaşi timp, Primăria Botoşani se alege de pe urma descentralizării doar cu Palatul Copiilor şi Clubul Sportiv Botoşani, însă în ciuda acestui lucru tot CJ va desemna conducerea la prima instituţie.
Patru instituţii din agricultură
Proiectul prevede trecerea Directiilor agricole judetene din subordinea Ministerului
Agriculturii in subordinea Consiliilor Judetene. Direcțiile agricole judeţene se înfiinţează prin reorganizarea și comasarea următoarelor structuri:
a) Direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția unităților fitosanitare;
b) Oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene;
c) Casele agronomului;
d) Camerele agricole județene aflate în subordinea consiliilor județene
Direcţia pentru Cultură merge la CJ
Direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu național trec din subordinea Ministerului Culturii in subordinea Consiliilor judetene.
Autorizezează pensiuni
Proiectul Dragnea da noi puteri Consiliilor judetene in domeniul turismului, precum autorizarea pensiunilor si clasificarea tuturor structurilor de primire (hoteluri, moteluri, pensiuni etc):
• autorizează funcţionarea pensiunilor, activitățile ghizilor de turism, centrele de informare şi promovare turistică, structurile de primire turistică şi unităţile de alimentaţie publică situate în unitățile administrativ-teritoriale şi în staţiuni turistice;
• asigură clasificarea structurilor de primire turistică potrivit legislației în vigoare;
• autorizează activitățile de agrement nautic, activitățile turistice pe plajă și activitățile ecoturistice.
Mai mult: consiliile judeţene primesc dreptul de a emite avizele de specialitate pentru documentaţii de urbanism privind zone şi staţiuni turistice, precum si pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcționalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistica de tipul:
a) structuri de primire turistice: hotel, hotel-apartament, motel, vila, bungalou, cabana, sat de vacanta, camping, pensiune cu o capacitate mai mare de 3 camere, indiferent de categoria de confort a acestora;
b) structuri de servire a mesei: restaurant clasic, restaurant specializat, restaurant cu specific naţional sau local, braserie, berărie, gradina de vara, baruri de orice tip, unităţi de tip fast food-restaurant cu autoservire, bufet tip "expres", pizzerie, snack-bar-cofetarie, patiserie
c) structuri de agrement turistic: cluburi, cazinouri, săli polivalente, instalaţii şi dotări specifice agrementului turistic - transport turistic pe cablu, pârtii amenajate pentru practicarea schiului şi altele asemenea;
d) structuri de tratament balnear: complexe de turism balnear.
Palatul Copiilor la municipiu
Reteaua scolara pentru invatamintul profesional si tehnic va fi organizata de Consiliile
Judetene. De asemenea, palatele si cluburile copiilor si elevilor trec din subordinea inspectoratelor scolare judetene in subordinea consiliilor locale.
De notat ca, desi patrimoniul palatelor si cluburilor copiilor trece la consiliul local, conducerea acestor institutii va fi numita de Consiliul Judetean.
Agenţia de Plăţi la CJ Botoşani
Ministerul Muncii pierde din subordinea sa Agențiile judeţene pentru plăți și inspecție socială, care se reorganizează ca servicii publice de interes judeţean în subordinea consiliilor judeţene.
Mediul, pe jumătate la CJ
Ministerul Mediului pierde Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului (aflate acum în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului), acestea urmind sa se reorganizeze ca direcții județene în subordinea consiliilor judeţene.
Sănătatea Publică tot la CJ
Proiectul prevede ca Direcţiile de sănătate publică judeţene vor trece de la Ministerul Sanatatii in subordinea consiliilor judeţene. In subordinea acestor Directii judetene vor intra:
- unităţi cu personalitate juridică, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale, finanţate integral din venituri proprii şi din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate;
- centrele judeţene de întreţinere şi reparare a aparaturii medicale şi policlinicile cu plată, finanţate integral din venituri proprii.
DJST la CJ, CS Botoşani la Primărie
Direcţiile judeţene pentru sport și tineret trec in subordinea Consiliilor Judetene. Cluburile sportive trec in administrarea consiliilor locale, cu tot cu patrimoniul aferent.
Dacă nu se depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului legea se aplică.
CITEŞTE ŞI:
Toată şefimea demisă!!! Directorii instituţiilor care trec la CJ şi CL îşi pierd posturile
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Descentralizare minune: CJ&CL iau doar angajaţii DJST şi CS; tabăra rămâne la minister