Timpul alocat predării este redus la 65 la sută. Modificările apar în Legea aflată acum la promulgare
Profesorii vor putea să-şi construiască jumătate din norma didactică, de 18 ore pe săptămână, din activităţi care până acum nu puteau fi incluse în aceasta, potrivit legii votate de Senat luni şi aflată acum la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit Edupedu.ro, noile activităţi care pot face parte din “nu mai mult de o jumătate de normă” sunt “ore de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și ore de învățare remedială”.
O modificare făcută la Articolul 263, alineatul 2, din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 dă posibilitatea oricărui profesor să-şi completeze sau chiar să-şi formeze norma didactică de 18 ore pe săptămână din/cu maximum 9 ore de pregătire cu elevii.
Forma nouă a Articolului 263 alineatul (2) din Legea educației:
”În norma didactică prevăzută la alin. (1), se pot include ore de la disciplinele stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării și ore de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și ore de învățare remedială fără a depăși jumătate de normă de predare – învățare – evaluare, cu menţinerea drepturilor salariale”.
Se poate observa din textul articolului că, spre deosebire de orele de la disciplinele stabilite de minister, aceste ore de pregătire pentru examene sau evaluări, pentru concursuri sau olimpiade, ori pentru pregătire remedială, nu sunt condiţionate de norme de aplicare din partea ministerului, deci vor putea fi decise de fiecare şcoală sau de fiecare profesor.
Norma didactică este de 18 ore pe săptămână şi pe baza acesteia profesorii sunt salarizaţi.
Legea adoptată de Senat luni, 10 februarie, prevede pregătire inclusă în norma didactică chiar şi pentru preşcolari. Copiii de grădiniţă şi cei din învăţământul primar vor putea avea activităţi de pregătire pentru evaluări sau examene naționale și pentru obținerea performanței educaționale, adică pentru concursuri şi olimpiade, precum și de învățare remedială. Iar educatorii şi învăţătorii vor avea incluse toate aceste activităţi în norma didactică.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Oana Sava
Jan 23, 2025
Tedi a fost dus de polițiști în mai multe clase cu elevi bobocei din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Comisii săptămânale cu medici din Botoșani și Iași pentru botoșănenii bolnavi de cancer - VIDEO
Ramona Lupu
Jan 22, 2025
Un tânăr fotbalist refuzat de Botoșani a ajuns talismanul lui Șumudică
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile