Spitalele nu vor mai putea să încerce să recupereze cheltuielile medicale de la victimele agresiunilor sau accidentelor cu autor necunoscut.
Legea sănătății va cuprinde expres această interdicție. Deputații vot da curând votul decisiv pe o modificare în acest sens a legii, în scopul reducerii abuzurilor făcute de spitale contra victimelor care nu cunosc beneficiul recunoscut de lege.
După ce a primit anul trecut votul senatorilor, Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, se apropie acum de votul decizional în Camera Deputaților, scrie Avocatnet.ro. După votul lor, proiectul mai are nevoie și de aprobarea șefului statului ca să se aplice.
Cheltuielile medicale pricinuite de agresiunile sau accidentele cu autor neidentificat nu vor mai fi puse de spitale în sarcina victimelor - asta prevede proiectul de față.
În plus față de textul senatorilor, deputații au mai propus un amendament prin care să fie clar stabilit că aceste cheltuieli se vor recupera din decontare de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Legea sănătății nu cuprinde acum o referire expresă cu privire la aceste cheltuieli, iar victimele sunt puse adesea să plătească, arată inițiatorii proiectului. Asta, deși Înalta Curte a dat relativ recent o decizie fix pe acest subiect și care lămurește faptul că nu pot fi puse în seama victimei cheltuielile medicale necesare în urma vătămării aduse prin fapta unei persoane a cărei identitate nu este cunoscută.
În practică, arată inițiatorii, victimele, care nu vor să ajungă să poarte un proces cu spitalul, cedează presiunilor și plătesc cheltuielile pe care, în mod normal, spitalele trebuie să le recupereze de la autorii agresiunilor sau accidentelor. În situațiile în care autorii nu sunt descoperiți, mai scrie sursa citată, spitalul este cu atât mai interesat să recupereze cumva banii, iar victima infracțiunii este adesea somată să achite ceea ce nu i se cuvine.
"Astfel, constrângerea victimei la plata daunelor prin amenințarea cu un proces, în cazurile în care nu există nicio circumstanță care să indice culpa victimei, constituie un abuz. Serviciile medicale în cazul victimelor agresiunilor ori ale accidentelor în care victima nu este în culpă sunt și trebuie să fie suportate de stat", precizează inițiatorii proiectului de lege.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile