Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, în ședința de Guvern, că anul viitor românii vor plăti aceleași impozite pe proprietate, decizia fiind de amânare până la 1 ianuarie 2026 a aplicării noului mod de calcul.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul şedinţei Executivului că anul viitor, românii plătesc aceleaşi impozite pe proprietate.
„Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață. Până atunci, Ministerul Finanțelor trebuie să își construiască o structură specializată, iar Agenția de Cadastru are obligația de a furniza date către această structură”, a precizat Ciolacu.
El a subliniat că au fost preluate solicitările mediului de afaceri și în cazul obligativității firmelor de a folosi automate de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului.
„E vorba de o nouă tehnologie ce tipărește pe bon informații tip cod QR. Este evident că mulți agenți economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiți încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025”, a explicat premierul.
„Alte vești bune vin în privința accizei la bere. Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflația pe ultimele 12 luni, calculată în septembrie anul anterior. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”, a mai anunțat Ciolacu.
Este vorba despre o a doua amânare a aplicării noului sistem de impozitare a clădirilor, care fusese propusă de Ministerul Finanțelor, printr-un proiect de ordonanță de urgență.
Potrivit proiectului, noul sistem de impozitare se va aplica din 2026. De asemenea, proiectul prevede și înființarea unei structuri de specialitate în cadrul MF, care va gestiona o bază de date națională cu proprietățile imobiliare, parte a unui sistem informatic care să permită implementarea unor modele specifice de impozitare a proprietății imobiliare. Noua entitate va colabora cu autoritățile locale și alte entități pentru colectarea datelor despre proprietăți, va implementa modele specifice de impozitare a proprietății imobiliare și va coordona metodologic organele fiscale locale.
Amânarea a fost propusă pe motiv că trebuie revizuită legislația în domeniul impozitării și că e nevoie de un sistem automatizat de colectare a datelor privind proprietățile.
Noul sistem de calcul a impozitelor pentru proprietăți trebuia să se aplice din 2023, așa cum prevedea OG 16/2022.
(Foto: Getty Images)
Unii dintre rușii cu domicilii false la Botoșani ar fi fost agenți sub acoperire în Occident
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Filmul „Vis.Viață”, în premieră pe 23 și 24 noiembrie la Happy Cinema Botoșani
Oana Sava
Nov 21, 2024
Post scos la concurs pentru a treia oară la Botoșani
Oana Sava
Nov 21, 2024
Suflu nou la Jandarmeria Botoșani: Două tinere au îmbrăcat uniforma
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024