Așa cum a fost decis recent, pe perioada stării de urgență, personalul medical care se ocupă de bolnavii cu COVID-19, inclusiv cei care asigură transportul sau diagnosticarea acestora, vor beneficia de un stimulent lunar în valoare de 2.500 de lei.
Banii, pe care îi vor primi și cadrele medicale din Botoșani, vor fi plătiți, într-o primă fază, din fondul de salarii al angajatorului, ulterior fiind decontați din fonduri europene.
Printr-un comunicat publicat recent, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) aduce o serie de clarificări legate de acordarea stimulentelor destinate medicilor, personalului medico-sanitar și paramedical, inclusiv personalului auxiliar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus.
Mai exact, scrie Avocatnet.ro, stimulentul în valoare de 2.500 de lei va fi plătit inițial din fondul de salarii al angajatorului și va fi decontat ulterior din fonduri europene.
Această clarificare apare într-un document transmis de ministrul Marcel Boloș managerilor unităților sanitare.
Potrivit ministrului, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie să îndeplinească o serie de condiții:
-să fie plătit de unitatea sanitară angajatoare din fondul de salarii odată cu acordarea drepturilor salariale, înainte să fie decontat din fonduri europene;
-personalul care beneficiază de aceste drepturi să fie numit prin decizie a angajatorului, din care să reiasă că este implicat direct în transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea, tratamentul pacienților infectați cu COVID-19;
-angajatorul să facă parte din rețeaua sanitară COVID, stabilită conform reglementărilor legale în vigoare.
-stimulentul de risc medical se acordă o singură dată, la acordarea drepturilor salariale în perioada declarării stării de urgență, începând cu drepturile salariale aferente lunii aprilie 2020 și are un cuantum fix de 2.500 lei brut/lună/persoană, indiferent de nivelul venitului realizat de personalul medical.
-dacă perioada de urgență se prelungește, personalul medical vizat va beneficia de drepturile legale privind stimulentul medical pe întreaga perioadă a stării de urgență.
După cum este menționat și mai sus, valoarea de 2.500 de lei a stimulentului de risc este brută, pentru acest stimulent nedatorându-se contribuții sociale, adică cele pentru pensii, sănătate, respectiv contribuția asiguratorie pentru muncă, ci doar impozitul pe venit, de 10%.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024