Pe 22 iulie 2012, la o lună după comemorarea a șapte ani de la dispariția prematură a lui Carmen, domnul doctor și-a început călătoria spre acel loc luminos pe care îl atingea, încă din timpul vieții sale, la fiecare naștere pe care o coordona.
În anul 2012 comunitatea botoșăneană a pierdut două personalități pe care le respecta și prețuia.
Prima dintre acestea, prof. univ. dr. Dan Brânzei, a fost un matematician iubit de profesorii și elevii botoșăneni pentru cursurile ținute, pentru cărțile publicate și pentru problemele propuse la olimpiade.
Cea de-a doua personalitate, dr. Cristian Crețu, a fost un medic iubit de familiile botoșănene pentru miile de vieți aduse pe lume cu bine de-a lungul întregii sale cariere. După cum veți vedea în continuare, deși cei doi nu s-au cunoscut niciodată, aveau ceva în comun: același model în viață.
Având în vedere că prof. Brânzei a fost comemorat în luna mai de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România și că ziarul de față a relatat cu profesionalism evenimentul, în cele ce urmează ne vom referi la personalitatea dr. Cristian Crețu.
Domnul doctor s-a născut pe 15 martie 1952 în comuna Domnești, jud. Argeș. În 1971 a absolvit liceul din localitatea natală, după care a efectuat stagiul militar într-un batalion al Vânătorilor de munte. La terminarea acestuia, domnul dr. Crețu a devenit student al Universității de Medicină și Farmacie din Iași.
Pe parcursul uneia dintre numeroasele discuții pe care le-am purtat, mi-a mărturisit că profesorul care a exercitat cea mai mare influență asupra vieții sale a fost titularul cursului de psihiatrie, prof. univ. dr. Petre Brânzei, personalitate de talie internațională, cel care a dezvoltat conceptul constructivist bio-psiho-social, însuși tatăl matematicianului Dan Brânzei. Mai mult, după cum este tradiția la unele dintre marile universități românești, promoția 1980 a UMF Iași, cea din care făcea parte și domnul doctor Crețu, a purtat numele profesorului Petre Brânzei.
În 1977 s-a însurat cu Adriana Spătaru, studentă în cadrul aceleiași universități, care a devenit unul dintre cei mai respectați farmaciști ai orașului Botoșani.
În 1979 s-a născut primul copil, Oana, care, asemenea tatălui ei, a urmat Medicina și, în prezent, este medic primar și șef de secție în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le am cu domnul doctor Crețu o reprezintă participarea la susținerea tezei de doctorat a Oanei în amfiteatrul Socolei. Am privit acel moment drept un omagiu adus de fiică pasiunii pentru psihiatrie a tatălui.
După terminarea facultății, domnul doctor Crețu a fost repartizat ca medic stagiar în comuna Stăuceni, judeţul Botoșani. După trei ani, a continuat studiile în cadrul universității ieșene, optând pentru specializarea Ginecologie. Din 1986 până în 1995 a fost șeful secției de Ginecologie din cadrul Maternității din Dorohoi, jud. Botoșani.
În 1987 s-a născut Carmen, cea de-a doua fată a familiei Crețu.
În 1995 a devenit șeful secției de Ginecologie din cadrul Maternității din Botoșani.
Pe 22 iulie 2012, la o lună după comemorarea a șapte ani de la dispariția prematură a lui Carmen, domnul doctor și-a început călătoria spre acel loc luminos pe care îl atingea, încă din timpul vieții sale, la fiecare naștere pe care o coordona.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!
Lect. univ. dr. Alexandru Negrescu
Universitatea Politehnica din București
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024