Momente emoționante, duminică seara, în centrul municipiului Botoșani. Militari și voluntari, dar și oficialități, s-au adunat pentru a primi Ștafeta Invictus de la Piatra Neamț.
Au fost prezenți prefectul Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, șeful garnizoanei militare Botoșani, Ovidiu Damian, alți invitați.
Voluntarii Invictus au fost așteptați cu steagul Batalionului 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun”, voluntarii din Botoșani purtând torțe în mâini.
În jurul orei 20.00, delegația Invictus a ajuns în fața Monumentului Eroilor, de la intersecția Căii Naționale cu strada Cuza Voda (în fata Direcției Muncii), sosirea voluntarilor fiind urmată de intonarea Imnului de stat al României
Comandantul Garnizoanei Botoșani, locotenent colonel Ovidiu Damian, a rostit primul cuvânt de bun venit:
”Bine ați venit, din Garnizoana Piatra Neamț, în Garnizoana Botoșani. Invictus înseamnă neînvins, necucerit. Pornind de la aceste două cuvinte, celelalte aspecte vorbesc de la sine. Ștafeta veteranilor Invictus este un eveniment organizat pe bază de voluntariat, un parteneriat între societatea civila și Ministerul Apărării Naționale. Numărul participanților este de 500, urmând să se parcurgă 3 trasee. Voluntarii se deplasează în alergare sau și pe biciclete, drapelul național este purtat de fiecare delegație în parte. Trasele sunt: Albastru, Galben și Roșu, pe o distanță de 3800 de km. Noi suntem pe traseul roșu, care a pornit de la Chișinău”.
A urmat discursul dedicat evenimentului, dar și Zilei Armatei, discurs susținut de către colonel în rezervă Sergiu Balanovici, care a prezentat succint câteva momente semnificative ale României în participarea la cel de Al Doilea Război Mondial (discursul poate fi urmărit în video de la finalul acestui material).
Momentul încărcat de emoție a fost cel al predării efective a Ștafetei, de către voluntarii din Piatra Neamț, către voluntarii din Botoșani.
”În numele eroilor neamului românesc, vă predau ștafeta!”, au fost cuvintele care au răsunat în centrul municipiului, cuvinte care au fost urmate de cele ale voluntarului din Botoșani: ”În numele eroilor neamului românesc, preiau ștafeta!”.
Din delegația botoșăneană face parte și Comandantul Batalionului 355 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani, lt. col. Codruț Stefan Obreja, care va alerga alături de militarii din subordinea sa.
Le-a urat bun venit voluntarilor Invictus și prefectul Dan Nechifor, care a precizat că evenimentul de duminică seara dă startul manifestărilor dedicate Zilei Armatei Române.
”Indiferent care ar fi fost ora la care ați fi ajuns, am fi fost prezenți aici. Vreau să vă felicit pentru activitatea dvs. pentru ce faceți în numele veteranilor români”,
prefectul Dan Nechifor
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a punctat la rândul său importanța gestului pe care voluntarii Invictus îl fac, devenind astfel un model pentru tineri.
”Dragi militari, bine ați venit la Botoșani. Vă primim pe tărâmul geniilor și pe tărâmul sfinților. Aduceți ștafeta roșie, iar ștafeta dvs. este una și a speranței pentru locuitorii acestei zone. Este de datoria noastră să fim alături de dvs. în toate activitățile, și exemplul pe care îl dați tinerilor să fie unul la înălțimea așteptărilor”,
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani
Despre simbolistică, efort și memoria eroilor a vorbit și primarul Cosmin Andrei:
”Dragi voluntari, dragi militari, vă primim la Botoșani, într-un loc plin de simbolistică, lângă Monumentul dedicat Eroilor. Este de apreciat efortul pe care îl depuneți pentru a păstra vie memoria eroilor noștri”.
Momentul final l-a constituit predarea / primirea drapelului național de la Chișinău, care va ajunge pe 25 octombrie la Carei.
Voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, parcurg, în aceste zile, pe cele trei trasee ale Ștafetei Veteranilor, ediția a VIII-a - albastru, galben și roșu - de la Mărășești, Făgăraș și Chișinău, până la Carei.
Ștafeta Veteranilor, care însumează aproximativ 3800 de kilometri, a luat startul vineri, 1 octombrie, pe traseul albastru, din fața Mausoleului Eroilor din Mărășești.
Momentul de maximă intensitate va avea loc în 25 octombrie, la Monumentul Ostașului Român din Carei, când Ștafeta își va împlini misiunea și va prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.
Ștafeta Veteranilor a devenit o tradiție și amintește, în fiecare an, despre spiritul Invictus, acela care trebuie să ne unească pe toți în jurul veteranilor.
Participanții poartă în alergare Drapelul Național, din respect pentru înaintași, din recunoștință pentru veteranii de război care încă rostesc povestea sacrificiului suprem, cât și pentru cei plecați dintre noi, a căror lecție de patriotism stă scrisă în inima fiecăruia. Cei ce iau parte la ștefetă se opresc la monumentele ridicate în cinstea celor care au murit pentru ca noi, astăzi, să existăm și rememorează imaginea străbunicilor şi bunicilor noștri care au luptat pentru această ţară şi care sunt, acum, parte din ea.
Atunci când oboseala își va spune cuvântul, își vor repeta ceea ce reprezintă spiritul Invictus: ”Să te ridici și să lupți în continuare. Pentru eroii noștri, pentru România!”
Ștafeta Veteranilor este un eveniment organizat de voluntari cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, care și-au propus să promoveze memoria eroilor români prin intermediul sportului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024