Dacă pe 3 februarie Filarmonica ”George Enescu” ne-a adus parfumul de Paris la Botoșani printr-o colaborare cu Teatrul Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București, după o săptămână publicul a trăit fascinantul tango sud-american.
Și cum o putea face mai bine dacă nu prin intermediul unei cântărețe din ”Țara Tangoului”? Născută în Argentina, tărâmul de origine al acestui gen muzical, Analia Selis și-a schimbat repertoriul de doi ani, trecând de la latino clasic la ”Tango Simfonic”. În noua ei călătorie muzicală a ajuns pe 10 februarie și la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoșani, unde a susținut un spectacol chiar cu această denumire.
Acompaniată la pian de Mariano Castro, muzician născut chiar în Buenos Aires și de orchestra simfonică a Filarmonicii Botoșani condusă de Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii Banatul Timişoara, a combinat tangoul clasic cu milonga și valsul.
”De foarte mult timp am vrut să ajung la voi, așa că mă bucur foarte mult să fiu aici. Tango este mai dramatic, milonga este mai veselă, valsul este melancolic (...). Ne dorim ca acest tango, chiar dacă îl cântăm cu orchestra, să sune așa cum sună tango în Argentina, un tango autentic. De aceea, Mariano Castro a scris fiecare notă din aranjamentul muzical pentru ca voi să aveți cel mai autentic tango pe care noi putem să îl oferim”,
Analia Selis, cântăreață
”Nostalgias”, ”Flor de Lino”, ”Los mareados”, ”Como dos extranos” au fost câteva dintre melodiile cântate în prima parte a spectacolului.
Pe tot parcursul concertului, solista vocală a alternat cântecele cu... explicațiile, oferind câteva informații despre fiecare melodie.
Astfel am aflat, de exemplu, că ”Nostalgias” vorbește despre alcool ca un element de evadare, atunci când suferim foarte mult și simțim nevoia să bem ca să uităm de durerea sufletească.
Interpreta care s-a stabilit de aproape două decenii în România, de unde nu a plecat nici măcar când a divorțat de soțul său român, a abordat și cântece nemuritoare din țara noastră, pe care le-a catalogat drept tangouri românești: ”Zaraza”, ”Mână birjar”, ”Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară?”
Din concert nu au lipsit nici melodii devenite celebre și după ce au fost incluse în coloanele sonore ale unor producții cinematografice, precum ”Se dice de mi” din serialul “Betty cea urâtă” din urmă cu două decenii și ”Por una cabeza” pe ritmurile căreia a dansat Al Pacino în filmul ”Parfum de femeie”.
Cum în Argentina este în plină vară, Analia și Mariano au cântat și ”Verano Porteno” (vara din Buenos Aires) pe muzica lui Astor Piazzolla.
”Este probabil cel mai cunoscut compozitor din Argentina. Muzica lui Astor Piazzolla este muzica urbană, care reprezintă Buenos Aires. Chiar acum m-am întors din Argentina, așa că vin cu ceva fresh de acolo. În muzica lui Astor Piazzolla găsim, bineînțeles, tango, dar găsim și tehnici de muzică academică pe care el le-a învățat în Franța, la Paris”,
Mariano Castro, pianist
Chiar dacă tangoul este prin definiție un dans al perechilor, în câteva rânduri Analia Selis s-a mișcat singură pe ritmurile sud-americane, de la pesimistul ”Cambalache” la ”El choclo”, un veritabil imn al tangoului din Argentina.
”Prin acest proiect putem să împărtășim muzica nu numai cu publicul, ci și cu muzicieni de muzică clasică, cu atât de mulți pentru că, oriunde mergem, ne întâlnim cu oameni noi, cu muzicieni noi. Este un adevăr și cu sinceritate am să vă spun că este o mare plăcere să cântăm cu voi (cu orchestra simfonică a Filarmonicii Botoșani – n.r.). Vreau să mulțumesc Filarmonicii din Botoșani, dlui Mirel Manea și lui Liviu Sorinel, cu care am comunicat și au avut încredere să aduc proiectul acesta aici, în fața dvs. Mulțumesc mult pentru încredere”,
Analia Selis, cântăreață
A trecut prin ”El dia que me quieras”, ”Palomita blanca” și ”Baldosa floja” pentru a încheia cu ”La ultima curda”, pe care a făcut și un bis date fiind aplauzele insistente ale spectatorilor.
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile