Cazul Alexandra a scos la iveală fața urâtă a unui sistem medical cu extrem de multe defecte și care a lăsat urme adânci asupra unei majorități covârșitoare a femeilor care au dat naștere în Maternitatea Botoșani.
Botoșăneancele au prins curaj să-și dezvăluie experiențele nefericite trăite în această unitate medicală care aparține de Spitalul Județean Mavromati.
Cazurile în care personalul medical a oferit servicii medicale ireproșabile sunt extrem de puține, spre inexistente. De la limbajul, în special al moașelor, asistentelor sau infirmierele până la sentimentul de autosuficiență al medicilor, botoșănencele care au născut în Maternitatea Botoșani le-au trăit pe propria piele.
Iar ce este mai grav este faptul că nu exista un protocol clar despre cum trebuie să se acționeze în situații cu sarcini oprite din evoluție cum a fost cel al Alexandrei.
„Protocolul cu sarcină în evoluție nu a existat în cadrul spitalului niciodată. La nivelul maternității sunt ghidurile naționale care pot ține loc de protocol. Medicii sunt acoperiți de ghidurile naționale. Este bine să îți stabilești la nivelul tău de competență, protocolul fix pe domeniul tău de activitate.”
Ștefan Bercea, director medical Spitalul Județean „Mavromati”.
Și mai grav este faptul că încă de anul trecut s-a vorbit despre aceste protocoale care ar fi trebuit să casă în sarcina medicului șef de secție.
Pe cele două secții interne din Maternitate sarcina le-ar fi revenit doctorițelor Maria Olaru și Gina Puflea.
”Anul trecut s-au solicitat ca protocoalele să fie revizuite în vederea acreditării. Asta a fost solicitarea de anul trecut. Protocoalele sunt stabilite și întocmite de medicii din cadrul secțiilor, medicul șef de secție întocmește protocoalele. Noi, într-adevăr le supervizăm după ce ele sunt întocmite.
În procesul de acreditare nu se stabilește un anumit număr de protocoale, se auditează protocoalele pe care le avem elaborate la momentul respectiv. Noi, în maternitate, avem elaborate șase protocoale: operația cezariană, nașterea naturală, decolarea prematură de placentă, sarcina ectopică, nașterea prematură, hipertensiunea indusă de sarcină”
Ștefan Bercea, director medical Spitalul Județean „Mavromati”.
Directorul medical a declarat că toate protocoalele vor fi revizuite la nivelul întregului spital.
De ASTĂZI: 16 tineri au intrat în Poliția Botoșani pe ordine publică
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
O „struțo-cămilă” oprită la frontieră: Moldovean, mașină din Franța, permis din Polonia
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Doi polițiști din Botoșani au salvat viața unui tânăr care atârna în ștreang
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
ULTIMA ORĂ: Accident pe strada Tudor Vladimirescu, tânăr ajuns la spital
Sergiu Bălășcău
Dec 23, 2024
DRAMĂ înainte de Crăciun, soții ajunși arși la Urgențe după explozie, în stare extrem de gravă
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile