Concediul a fost introdus de la sfârșitul anului trecut, însă mulți dintre salariați nu știu cum pot proceda pentru a beneficia de aceste zile libere.
Ce trebuie să știi despre concediul de îngrijitor pentru angajații din România: Care sunt documentele necesare și care este perioada de timp liberă. Concediul de îngrijitor a fost introdus în Codul Muncii la sfârșitul anului trecut, dar mulți angajați încă nu știu cum să beneficieze de acesta, scrie România TV.
Din fericire, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care a lămurit situația și a stabilit că angajatorul va plăti concediul de îngrijitor.
Noul concediu este oferit angajaților pentru îngrijirea sau sprijinirea personală a unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Concediul de îngrijitor poate fi acordat pentru o durată maximă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic. Este important de menționat că aceste zile nu trebuie acordate consecutiv și pot fi stabilite prin contractul colectiv de muncă. De asemenea, acest timp de concediu nu este un motiv de suspendare a contractului de muncă și nu afectează numărul de zile de concediu de odihnă ale angajaților.
Pentru a beneficia de concediul de îngrijitor, angajații trebuie să facă o cerere scrisă către angajator și să atașeze documentele doveditoare. Acestea includ:
Dacă persoana căreia i s-a oferit îngrijire nu este rudă cu salariatul, acesta trebuie să dovedească că locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul prin actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire, adeverința de la asociația de proprietari/locatari sau declarația pe propria răspundere a salariatului.
Este important ca documentele să fie depuse în maximum 30 de zile lucrătoare de la momentul solicitării scrise pentru concediul de îngrijitor.
Concediul de îngrijitor este un drept nou introdus în Codul Muncii din România și poate fi acordat angajaților pentru îngrijirea sau sprijinirea personală a unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Potrivit Codului Muncii, numărul zilelor libere de care pot beneficia salariații din țara noastră este de 15. Dintre acestea, în 2023, 12 vor pica în timpul săptămânii, în așa fel încât salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) se vor bucura de timp liber în acele zile.
(sursa foto - depositphotos.com)
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024