Echipele de verificare şi cântărire a maşinilor de mare tonaj ce traversează judeţul au aplicat anul trecut de cinci ori mai multe amenzi decât în 2008. Achiziţionarea unui al doilea sistem de cântărire de către Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani, dar şi permanenţa acţiunilor de control au dus la aplicarea în 2009 a 161 de amenzi în valoare totală de 387.000 de lei, sumă destinată bugetului central. Taxele pentru avize şi autorizaţii fac parte, însă, din bugetul Consiliului Judeţean, încasările la acest capitol fiind anul trecut de 305.000 lei, sumă dublă faţă de cea din 2008.
Un raport de activitate al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri arată că în anul recent încheiat instituţia a derulat două lucrări de modernizare pe distanţele Stăuceni - Roşiori şi Corlăteni - Podeni, a monitorizat aşternerea a peste 12 kilometri de covoare asfaltice, a întreţinut peste 50 de kilometri de drum judeţean prin adaos de material pietros, executând plombări pe artere judeţene cu o lungime totală de 173 de kilometri.
În anul 2009 DJDP a organizat 27 de proceduri de achiziţie publică a diverselor lucrări, valoarea contractelor atribuite fiind de 8,7 milioane de lei. În urma organizării acestora, dar şi graţie amânării începerii activităţii de iarnă, instituţia a realizat economii de 600.000 de lei.
Odată cu schimbarea managerului DJDP dar şi pentru că la conducerea Consiliului Judeţean a existat o altă viziune asupra activităţii
direcţiei, instituţia subordonată CJ şi-a permis noi atribuţii. Aşa sunt marcarea rutieră a peste 260 de kilometri de drumuri judeţene, montarea a 12 indicatoare de intrare în judeţ, înfiinţarea unui dispecerat pentru sezonul rece, dar şi achiziţionarea unor echipamente de protecţie pentru angajaţi. Acestea au lipsit anterior, deşi salariaţii de teren lucrează în condiţii grele şi periculoase.
„
În urma reorganizării Direcţiei Judeţene de Drumuri din 2009 am încercat, şi am certitudinea că am reuşit, să schimb starea de spirit din cadrul unităţii. Au dispărut tensiunile dintre angajaţi, dintre conducere şi subordonaţi.”, este declaraţia lui
Romeo Caciuc, managerul DJDP.
Acesta îşi propune pentru 2010 sporirea capacităţii portante pe drumurile judeţene, dar şi a siguranţei circulaţiei. În acest sens se intenţionează montarea de indicatoare rutiere noi, continuarea execuţiei de marcaje rutiere şi execuţia de treceri de pietoni cu semnalizare luminoasă şi marcaje termoplastice cu efect rezonator.
„
Activitatea acestei instituţii s-a îmbunătăţit considerabil. Este suficient să se facă o comparaţie a stării actuale a drumurilor judeţene cu cea de dinainte dar şi cu starea drumurilor naţionale. Şi am în vedere inclusiv situaţia prezentă, din plin sezon rece. Iar acest lucru se datorează unei mai bune organizări a activităţii şi nu unui buget mărit. Dimpotrivă, bugetul direcţiei a fost mai mic decât anii trecuţi.”, este aprecierea lui
Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean.