La ordinul lui Alexandru Rafila, echipele de intervenție sunt trimise să testeze refugiații.
Ministerul Sănătății a anunțat demararea testării masive în rândul refugiaților ucraineni pentru a-i depista pe cei infectați cu TBC.
Operațiunile se vor desfășura în localitățile în care numărul cetățenilor veniți din Ucraina este foarte mare și vor avea ca scop începerea, de urgență, a tratamentelor. Autoritățile din România susțin însă că testarea va fi voluntară, astfel că este posibil ca acțiunea să fie sortită eșecului.
Începând din noiembrie, Ministerul Sănătății va demara o amplă acțiune de depistare activă a tuberculozei, care se va desfășura în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Tulcea.
În fapt, acțiunea este destinată persoanelor în vârstă de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, cu prioritate persoanelor care vin din Ucraina, precum și cetățenilor români, indiferent de statutul de asigurat, susține Ministerul Sănătății.
Testările pentru TBC au ca scop identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză și direcționarea lor cu prioritate către Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei, pentru realizarea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Administrarea rapidă a medicamentelor pentru cei bolnavi va scurta durata infecțiozității, va crește șansele de vindecare și va scădea probabilitatea de a suferi de complicații sau sechele, reducând, implicit, consecințele sociale și economice adverse asociate tuberculozei, mai arată Ministerul Sănătății. Schema terapeutică utilizată în cazul TBC cuprinde administrarea în asociere a patru antibiotice, cu administrare zilnică pentru o perioadă de două luni, în doze calculate în funcție de greutatea corporală a bolnavului. Următoarele patru luni de tratament presupun administrarea pentru trei zile pe săptămână a două antibiotice în doze mai mari față de cele inițiale.
Conform protocoalelor medicale în cazul tuberculozei active, după inițierea tratamentului, se recomandă izolarea și urmărirea bolnavilor de tuberculoză timp de două săptămâni, în spital sau la domiciliu, pentru că abia după această perioadă pacientul nu va mai fi contagios. În ce privește ucrainenii care vor fi depistați pozitiv, dacă vor accepta testarea, bineînțeles, Ministerul Sănătății nu intenționează să impună nicio măsură de izolare a acestora, ci doar va recomanda un plan de tratament.
”Depistarea activă urmează principiile etice stabilite pentru screeningul pentru boli infecțioase, inclusiv obținerea consimțământului informat voluntar. Consimțământul informat este un drept de bază și un mijloc important de respectare a autonomiei unei persoane”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordin al ministrului Sănătății, potrivit Național.ro.
În operațiunea de testare a refugiaților vor fi implicați medicii de familie, asistenții sociali și comunitari, reprezentanți ai cultelor, precum și operatori economici. Totodată, populația din județele vizate va fi mobilizată și informată, odată cu efectuarea vizitelor în teren a echipelor de intervenție. Refugiații depistați pozitiv vor fi trimiși la dispensare de pneumoftiziologie pentru diagnostic de certitudine și tratament și pentru inițierea planului de tratament.
La ordinul lui Alexandru Rafila, echipele de intervenție sunt trimise să testeze refugiații.
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024