Din cabina camionului, Iulia arată ca un copil care se urcă pe furiș în mașina tatălui și își așază un maldăr de cărți pe scaun ca să reușească să vadă ce se întâmplă dincolo de volan. Fata cu părul ca smoala își aranjează o pernă moale, pe care se urcă din două mișcări și de la geamul mare al mastodontului, i se zărește doar creștetul capului. Dacă ridică puțin privirea, i se văd și ochelarii de soare, altfel ai crede că mașina merge singură pe drumurile din Botoșani.
Ca Iulia mai sunt alte câteva sute de femei, de toate vârstele, care încearcă să îmblânzească mașinile mari. Doar în Botoșani, aproape 40% dintre șoferii pentru categoria D (n.r.: transport de persoane), sunt femei. Multe dintre ele, așa cum e Iulia care abia a împlinit 23 de ani, se pregătesc să-și urmeze bărbații șoferi peste hotare. Ar face un cuplu bun și în cabina unui TIR, traversând Europa, la fel de bun ca în viața de zi cu zi. „Soțul meu lucrează în străinătate pe TIR și m-am gândit să dau și eu de permis pentru D, și să merg cu el să lucrăm împreună”, îmi spune Iulia, în timp ce își aranjează perna moale.
Instructorul Iuliei are parte de femei la volan zilnic și nu l-au dezamăgit până acum la examenul practic. „Acum câteva luni, am avut două doamne la care bărbații sunt șoferi de TIR, ele sunt cumnate, cu doi copii ambele, și au plecat și ele pe tir, bineînțeles copiii au rămas cu bunicii”, povestește instructorul auto.
Mihaela este o altă elevă de-a lui. Șoferiță de mașină mică de aproape două decenii, Mihaela are o fetiță acasă și acum ia lecții pentru a bifa și categoria D pe permisul de conducere. M-am strecurat și eu la a treia lecție a ei, într-o zi de sfârșit de augus. Când se urcă în autocarul vechi, se pierde în scaunul de două ori mai mare decât cel pe care stă zilnic în micul său Polo. „E destul de dificil, diferența e mare. Aici pornesc cu a doua de pe loc, treapta e scurtă, plus că mașina e imensă, trebuie să mă asigur bine de tot înainte de orice manevră”, gândește Mihaela cu voce tare.
Plecatul de pe loc e ca primii pași la copii – poticinit, înainte-înapoi, oprire bruscă, o mână de ajutor de la instructorul mereu atent. De obicei glumeață, Mihaelei îi piere zâmbetul de pe buze și fruntea îi stă încrețită ca într-o consternare continuă. „Dar e elevă bună, învață repede”, spune instructorul privind atent înainte.
Prezența feminină la volan nu stârnește, așa cum mă așteptam, reacții ciudate din partea șoferilor. Nicio privire piezișă, niciun fluierat cu subînțeles ori claxon rău intenționat.
Explicația mi-o dă șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Botoșani, Dănuț Ciubotaru:
„Dacă acum zece ani, dacă aveam o persoană de sex feminin la categoria C sau D, era un eveniment, mă întrebam ce se întâmplă. Vreau să spun că acum 40% din șoferii C, sunt femei. Este mult mai simplu, merg pentru a găsi un job în străinătate, este foarte bine plătit sau pentru a lucra cu soții lor, pe tir se plătește foarte bine”.
Dincolo de motivația financiară însă, se află cea personală, așa cum spune Mihaela, „vreau să-mi demonstrez mie că pot”.
(C.B.)
[[galerie-foto]]
S-a făcut anunțul mult așteptat: CÂND intră banii pe cardurile de energie
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Morți de aproape 7 milioane de euro anul trecut la Botoșani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Cum să alegi cele mai bune pompe de apă cu utilizări casnice și industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Eficiența alimentelor versus pastilele pentru creșterea testosteronului
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Cum afectează stresul performanțele în sala de fitness și cum poți ajunge la o stare de bine
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile