Iaşul va fi centru zonal pe Regiunea de Nord Est în campania de vaccinare COVID 19 . Principalul "dirijor” de data aceasta va fi Spitalul Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Iacob Czihac".
În aria de responsabilitate a Spitalului Militar din Iaşi vor fi cele şase judeţe ale zonei - Iaşi, Vaslui, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Bacău.
La Iaşi urmează să fie aduse în maximă securitate două frigidere speciale cu 100.000 de vaccinuri COVID 19.
“Centrele zonale vor deservi alte centre subregionale pe care le va stabili Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Am fost informaţi de către Institutul Cantacuzino şi Direcţia Medicală cu privire la posibilitatea administrării a unui număr de două frigidere care pot menţine temperaturi de -70 până la -80 grade Celsius. Toate aceste date sunt estimative, pentru că toate vor fi stabilite în şedinţa CSAT privind vaccinarea COVID 19 . Deci se estimează că vor fi 100.000 de doze pe fiecare centru zonal. Datele sunt preliminarii”,
a precizat colonel medic drd. Aurelian Corneliu Moraru, manager/comandant al Spitalului Militar Iaşi.
Acesta a adăugat că în acest moment Iaşul nu dispune de frigidere care să asigure temperatura optimă pentru păstrarea vaccinurilor.
“Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” va asigura achiziţionarea acestor frigidere. Odată cu frigiderele, noi vom primi şi vaccinurile. Deci ei vor distribui celor şase centre regionale aceste frigidere cu tot cu vaccinuri. Dar spaţiile pentru depozitarea acestor frigidere au fost identificate deja, ele există.”,
a mai spus colonelul Moraru, potrivit Ziarului de Iași.
Spitalul va juca un rol important în gestionarea campaniei, dar nu şi în ceea ce priveşte corpul medical implicat pentru vaccinarea populaţiei. În schimb, va trebui să asigure transportul vaccinului către celelelalte judeţe din Moldova în condiţiile de frig prevăzute de producător.
“Discutăm despre un triplu rol al Spitalului Militar în acest moment. O dată este rolul de a asigura lanţul de sprijin, de a asigura primirea şi recepţia vaccinului de la Institutul Cantacuzino sau direct de la firma producătoare. Aici vorbim de o implicare a farmaciei şi a documentelor, a procedurilor care sunt necesare pentru acest moment. Un al doilea rol al spitalului este de a distribui către centrele subregionale din Regiunea de Nord Est acest vaccin . Aici vorbim de un alt model de a asigura acest de lucru şi de un alt lanţ de frig care este în acelaşi timp biunivoc. Deci lanţul de frig e cu două sensuri , pentru că vom şi primi dar vom şi da vaccin”,
a mai spus medicul militar Moraru.
Nu în ultimul rând, unitatea medicală va trebui să organizeze vaccinarea propriilor angajaţi, ceea ce implică organizarea unui centru special de vaccinare în interior.
"Organizarea centrului de vaccinare în interiorul spitalului trebuie să respecte normativele. E vizat un flux de maxim 200-250 de persoane pe zi. Este vorba despre două rapeluri aici. Chiar dacă este vorba de vaccinul de la Pfizer sau vaccinul de la Modena, e nevoie de un rapel. Deci practic va fi vorba de două vaccinuri. Aceastea sunt rolurile pe care Spitalul Militar le-a primit ca ordin şi pe care şi le asumă”,
a mai adăugat colonel medic Moraru.
La Iaşi, la fel ca în toată ţara, prima categorie de populaţie care va fi vaccinată sunt medicii, asistenţii medicali, infirmiere, brancardieri, ambulanţieri, tot personalul medical existent. În a doua tranșă de vaccinare vor fi prinşi bolnavii cronic, cei cu multiple comorbidităţi, bătrânii şi copiii din centrele sociale.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024