Peste 7.800 de branşamente noi la reţeaua de apă şi alte 24.500 de racorduri la reţeaua de canalizare sunt prevăzute în Master Planul întocmit de specialişti pentru proiectul de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Botoşani.
Documentaţia a fost realizată de consorţiul Louis Berger SAS - Jacobs UK – Jacobs GIBB şi urmează a fi supusă aprobării Consiliului Judeţean şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, ca piesă de bază a cererii de finanţare. Proiectul, prin care se urmăreşte accesarea unei sume de circa 100 de milioane de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, mai presupune o serie de studii de fezabilitate şi analize economico-financiare şi de impact de mediu, documente ce urmează a fi realizate în perioada următoare.
Master Planul prezintă în linii generale strategia pentru următorii 40 de ani în ceea ce priveşte reţelele ce asigură două componente esenţiale ale nivelului de trai al botoşănenilor. Documentaţia identifică pentru prima etapă patru aglomerări cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori, aşa cum cere UE pentru acest tip de finanţare, şi unde peste 90% din populaţie va beneficia de lucrările propuse.
Este vorba despre aglomerările Botoşani, Dorohoi, Flămânzi-Frumuşica şi Vorona-Tudora, acestora adăugându-li-se zonele Săveni şi Ştefăneşti, care chiar dacă nu îndeplinesc criteriul populaţiei, au o importanţă strategică în alimentarea cu apă a regiunii. Obiectivele de investiţii pe termen scurt, având ca dată limită 2013, mai includ intervenţii de urgenţă la magistrala de aducţiune a apei de lângă Leorda, care a fost afectată de alunecări de teren şi a cauzat numeroase disfuncţionalităţi ale sistemului, culminând cu neplăcutul eveniment de la sfârşitul anului trecut.
„Lucrările includ, în primă fază, extinderea reţelei de apă cu peste 350 kilometri, a celei de canalizare cu 234 de kilometri, aducerea în sistem a peste 32.000 de noi utilizatori ai celor două reţele, modernizări ale staţiilor din Bucecea, Cătămărăşti şi Dorohoi, ale unor rezervoare, bazine şi filtre, având ca rezultat o mai bună calitate a apei”, a explicat
Maricel Georgescu, directorul general al SC Apa Grup Botoşani.
Pentru aglomerarea Botoşani, Master Planul propune extinderea reţelei de alimentare cu apă cu încă 6 kilometri, în timp ce canalizarea va avea încă 55 de kilometri. Aglomerarea va beneficia de investiţii în zonele Tulbureni, Cişmea şi Cătămărăşti Deal, unde se are în vedere deservirea a 10.000 de noi utilizatori.
„Valoarea aproximativă a lucrărilor este cuprinsă între 8 şi 20 de milioane de euro pe fiecare aglomerare. Dacă lucrurile vor merge bine, anul viitor le vom putea demara, iar până la sfârşitul lui 2013 obiectivele pe termen scurt vor putea fi atinse”, este de părere
Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean.