Născut într-un sat din Botoșani, plecat la cele veșnice într-o zi de 1 decembrie, este considerat de către specialiști drept unul dintre cei mai mari pictori de biserici din România. A pictat, la Botoșani, biserica în care a fost botezat Eminescu.
Pictorul Petre Achițenie s-a născut pe 27 mai 1929, în Havârna, județul Botoșani. S-a stins din viață pe 1 decembrie 2006, fiind înmormântat în București.
A învățat a picta de la Camil Ressu și Alexandru Ciucurencu, dar culoarea a fost dintotdeauna o expresie a propriului suflet.
În perioada 1940-1945 a fost elev și tipograf la Mănăstirea Neamț, iar între anii 1945 și 1948 a urmat Academia de Arte "Guguianu", clasa prof. Camil Ressu. Urmează și cursurile Școlii Superioare de Pictură Monumentală, București, clasa prof. Gheorghe Popescu și I.D.Stefanescu, iar în perioada 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", București, clasa prof. Alexandru Ciucurencu.
Studiile continua, în perioada 1951-1957, cu Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, iar în 1962 face o specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia.
Între anii 1962-1966 activează ca șef serviciu Creație, Ministerul Culturii, București. A fost, în anul 1957, asistent universitar, Catedra de pictură, Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", București, iar în 1968-1993 profesor universitar evidențiat: zece promoții de studenți au profitat de îndrumarea maestrului.
A avut parte de o copilărie grea, marcată de moartea tatei - pe când avea doar 4 ani -, de noua familie ce avea să îi aducă încă șapte frați, după ce mama s-a recăsătorit. Anii petrecuți la seminar i-au înlesnit contactul cu misterele tipografiei. Când vin rușii se refugiază la Mănăstirea Căldărușani. Mai târziu îl regăsim bibliotecar la Mănăstirea Antim.
Dar pictura avea să rămână cea mai mare dragoste:
”Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente și poleieli o scrisoare de dragoste către Dumnezeu”.
A pictat zeci de biserici din întreagă țară, mai exact 52. Trei dintre ele i-au fost aproape de suflet: Biserica ”Uspenia” din Botoșani, unde a fost botezat Eminescu, Catedrala Navigatorilor de la Constanța și Catedrala orașului Drochia, din județul Soroca.
"În nord, la Biserica Uspenia din Botoșani, unde a fost botezat Mihai Eminescu, am făcut o pictură mai caldă, în culori mai dense. La Catedrala Navigatorilor, de la Constanța, am pus mai mult albastru, dat că eram în sud, lângă mare",
spunea Petre Achițenie.
Are o fresca și la Mausoleul de la Mărășești.
"Avem nevoie de un muzeu al celui de-Al Doilea Război Mondial, un mic locaș unde să aducem omagiu tinerilor care au murit pentru țară în acei ani. N-ar trebui să-i uităm nici pe cei care au murit la Canal și în timpul colectivizării",
spunea maestrul in urma cu multi ani, intr-un articol pentru jurnalul.ro.
S-a stins din viață pe 1 decembrie 2006, înmormântat la Cimitirul Străulești 2, București.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean plin de tupeu la volanul unei mașini prin oraș: Le-a tăiat calea polițiștilor locali
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Charles Petro va juca pentru Malawi în calificările Cupei Africii pe Națiuni
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Doi medici noi au promovat concursul la Spitalul Județean – SECȚIILE
Oana Sava
Nov 06, 2024