În urma întocmirii situaţiei provizorii privind pagubele făcute în judeţul Botoşani de grindina căzută în noaptea de 15 spre 16 iulie, prefectul a emis ordinul pentru constituirea comisiilor mixte de evaluare. Vineri şi-au început deja activitatea cele 11 grupuri de lucru coordonate de un specialist din cadrul Instituţiei Prefectului.
Cinci dintre comisii vor evalua pagubele aduse imobilelor şi sunt formate din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai primăriilor. Celelalte şase au misiunea de a evalua prejudiciile agricole. Din acestea fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, Agenţiei de Plăţi, Intervenţii în Agricultură şi ai primăriilor. Specialiştii au la dispoziţie cinci zile lucrătoare pentru a evalua pagubele făcute de gheaţa căzută în urmă cu cinci zile, cu efecte grave asupra caselor şi culturilor din 19 comune. Datele preliminare, centralizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, arată că au fost afectate aproape 2.600 de case, peste 3.000 de anexe şi gospodării, în timp ce pagubele culturilor agricole s-au întins pe circa 25.000 de hectare.
Ameninţări prefecturale voalate către firmele de asigurări
Comisiile mixte vor stabili prejudiciile, dar şi situaţia privind contractele de asigurare pe care botoşănenii afectaţi le au sau nu, pentru bunurile deteriorate.
„Botoşănenii care au contracte de asigurare în vigoare pentru case şi culturi, vor fi despăgubiţi de firmele de profil. Îi rog pe cei care întâmpină probleme pe această temă, să se adreseze Prefecturii. Am atenţionat deja firmele de asigurări să respecte legea, să nu întârzie în evaluarea pagubelor şi despăgubirea oamenilor. Pe botoşănenii care nu au astfel de contracte îi rog ca, măcar pe viitor, să-şi ia această măsură de protecţie”, a declarat
Adrian Constantinescu, prefectul judeţului Botoşani. Materialele informative rezultate în urma evaluării vor fi analizate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, urmând ca prefectul să transmită la Bucureşti un proiect de hotărâre de urgenţă pentru alocarea unor sume din fondul de rezervă al Guvernului.
VEZI ŞI:
Jale şi lacrimi la sate: Culturi, maşini, case distruse de grindină – VIDEO&FOTO