Astăzi, pe 20 iunie s-a marcat Ziua Mondială a Refugiaților. Zi cu implicații majore și pentru România, o dată cu declanșarea conflictului din Ucraina.
În ultimele luni, în contextul invaziei rusești în Ucraina, România a devenit una dintre principalele țări din Europa tranzitate de refugiați. Mai exact, zona transfrontalieră, județele de la granița cu Ucraina, au fost în linia întâi a contactului cu refugiații, odată cu relocarea masivă a ucrainenilor. Milioane de oameni, care, aproape peste noapte, au fost forțați să se confrunte cu realitatea că de acum devin refugiați.
BRCT (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră) Suceava dorește să aducă în atenția publicului larg această zi, în semn de apreciere pentru puterea și curajul de care aceștia dau dovadă.
Încă de la începutul conflictului BRCT Suceava s-a implicat în activități de solidaritate și ajutorare a celor care au ajuns în zonele de graniță. Prin specificul activității, asigurând Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operațional România-Ucraina 2014-2020, s-a implicat activ în facilitarea contactelor între organizațiile internaționale care au acordat asistență umanitară în Ucraina și organizațiile locale partenere sau hub-urile logistice unde autorități din Ucraina şi România lucrează împreună, alături de beneficiarii proiectelor transfrontaliere care au facut eforturi deosebite în a-și ajuta partenerii din Ucraina.
Ca răspuns imediat la provocările impuse de războiul din statul vecin, BRCT Suceava a implementat un proiect pilot de sprijinire financiară a celor nevoiti să-și părăsească țara.
Peste 600 de refugiați au primit ajutor financiar direct printr-un proiect pilot derulat dupa model internațional. În cadrul acestuia, 210 familii sunt sprijinite financiar timp de 3 luni pentru acoperirea necesităților zilnice.
Mergând mai departe în identificarea nevoilor din teren și a dialogului continuu cu autoritățile abilitate, BRCT Suceava a initiat și dezvoltarea unei platforme de informare pentru refugiați tradusă în 4 limbi (ucraineană, engleză, rusă și română). Scopul platformei www.standwithukraine.ro fiind acela de a servi drept instrument digital, util, de informare și orientare a celor care tranziteaza județele de la graniță.
Acțiunile multidimensionale întreprinse de BRCT în sprijinul Ucrainei și al poporului ucrainean vizează, pe de o parte, sprijinirea și facilitarea adaptării familiilor relocate în România, și pe de altă parte, susținerea și dezvoltarea capacității de proziliență a poporului ucrainean.
În acest sens este și depunerea aplicației în cadrul apelului de proiecte CEI Know-How prin care BRCT intenționează să sprijine consolidarea competențelor și a transferului de know-how în domeniul dezvoltării regionale și a accesării fondurilor europene. Declarația - Un „Plan Marshall” Regional de Acțiune pentru Transferul de Cunoștințe în Ucraina - include un plan detaliat pentru activități regionale de sprijin științific concentrat pe trei direcții majore: Educație și formare; Cercetare și dezvoltare a capacităților de actiune, dar și Internaționalizare și schimb de cunoștințe.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024