În timpul martiriului, Sfântul Fanurie s-a rugat că "oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie să fie ajutat".
Astăzi, 27 august, este cinstit Sfântul Fanurie. Născut în insula Rodos din Grecia, însă nu se cunoaște dată nașterii sale.
Sfântul Fanurie a avut doisprezece frați, iar el a fost cel mai mare. După moartea tatălui său, mama sa ajunge să cânte și să joace prin diverse locuri. Începe să ducă o viață păcătoasă. Când Fanurie descoperă acest lucru, decide să fugă în pustiu. Primește botezul și revine după un timp în orașul sau natal. Află că mama sa a murit în momentul în care a fost descoperită de el într-un local și că frații săi s-au răspândit prin lume.
Revine în pustie și duce o viață aspră, mânca o dată la trei zile. Prin rugăciune a adus tămăduire surzilor, orbilor, botezându-i și învățându-i dreapta credință. Cu toate că săvârșise atâtea minuni, este nevoit să părăsească cetatea, din cauza răutății oamenilor. Aceștia spuneau că minunile săvârșite de el nu sunt făcute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor. Se pare că ajunge în Egipt, unde o readuce la viață pe fiica regelui. În urma acestei minuni, împăratul și slujitorii săi au primit botezul.
După o vreme, vrăjitorii din Egipt s-au ridicat împotriva lui Fanurie și astfel, sfântul a fost supus la multe chinuri: i s-au tăiat mâinile și degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dinții, a fost bătut cu pietre, că în cele din urmă să i se taie capul.
Moaștele Sfântului Fanurie au fost descoperite de câțiva păstori, în jurul anului 1500, într-o peșteră. Alături de moaștele sale, au găsit și o piele de animal pe care era scrisă viața Sfântului Fanurie.
Există obiceiul ca în ziua cinstirii Sfântului Fanurie să se împartă turte săracilor, amintind de turtele Sfântului care prin ele făcea milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale. Numele Fanurie, în limba greacă, înseamnă "cel ce arată" și din acest motiv este considerat a fi protectorul celor care au pierdut lucruri și persoană care îți descoperă calea de urmat în vreme de îndoială.
Este o prăjitură cu specific grecesc, gustoasă și ușor de pregătit. Deși nicio scriere nu precizează nimic în legătură cu mama Sfântului Fanurie, există o puternică tradiție în Grecia și Cipru, legată de "fanuropite", prăjiturile Sfântului Fanurie, care se dau de pomană pentru sufletul mamei acestuia. Se spune că mama lui era o femeie plină de păcate, care nu a vrut să se pocăiască până la moarte. În timpul martiriului, Sfântul Fanurie s-a rugat că "oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie să fie ajutat". Prăjiturile se pot face oricând în timpul anului, dar în mod deosebit se coc în ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din dată de 27 august, unde sunt binecuvântate și apoi împărțite. Cei care le oferă, rostesc rugăciuni "pentru mama Sfântului Fanurie".
Ingrediente:
375 ml. ulei de măsline extra virgin
500 g. Zahăr
1 kg. Făină
375 ml. apă călduță
125 ml. Coniac
250 ml. suc proaspăt stors de portocale
300 g. stafide
1/2 linguriță nucșoară pudra
1 vârf de cuțit cuișoare pudra
1 linguriță scorțișoară pisată
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 plic praf de copt (10 g.)
miere
nuca (o jumătate de cană) tocată sau susan
Instrucțiuni:
Amestecăm zahărul cu uleiul de măsline până când acesta se dizolvă. Se adaugă apă călduță, coniacul, condimentele și bicarbonatul dizolvat în sucul de portocale. Într-un bol separat, amestecăm făină, praful de copt și stafidele. Adăugăm această compoziție peste cea inițială (compusă din ulei și zahăr etc.). Apoi, se mixează ingredientele. Compoziția rezultată se toarnă în tavă, se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit. Se coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 45-50 de minute. După ce prăjitura este scoasă din cuptor se unge cu miere și se ornează cu nuca tocată sau semințe de susan.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
ACUM: USR-iștii de la Botoșani, de la extaz la agonie – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Curg voturile din secțiile de la Botoșani pentru Călin Georgescu, numărătoarea pe final
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Și totuși… Ciucă a câștigat un oraș din județ
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024