Estimativ, cam acesta ar fi efortul bugetar pe care ar trebui sa il faca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru alocarea fondurilor necesare achizitionarii de microbuze scolare, si implicit pentru ca elevii din 35 de comune botosanene sa nu mai faca naveta pe jos pentru a merge la scoala.
Pina in prezent se bucura de acest "privilegiu" romanesc, sau normalitate europeana, 55 de administratii publice locale care au primit deja un astfel de mijloc de transport pentru ca elevii sa frecventeze cursurile de scolarizare in deplina siguranta.
Insuficiente insa, intrucat mai exista un numar semnificativ de copii care se trezesc cu noaptea in cap pentru a ajunge la timp la scoala.
Necesarul de microbuze ramas ar fi potrivit solicitarilor inaintate inca de anul trecut de administratiile publice locale in numar de inca 35.
Este vorba despre comune precum Adaseni, Avrameni, Baluseni, Calarasi, Corlateni, localitate unde a fost un microbuz de tip ARO si care este dezafectat, Corni, Curtesti, Dersca, Hanesti, Ibanesti, Leorda, Lunca, Mihalaseni, dar si orasele Bucecea, Darabani, Flamanzi dar si in Saveni unde se lucreaza la infiintarea unui campus.
"
Un caz deosebit este inregistrat in localitatea Victoria, de unde copiii merg zilnic la scoala in Stauceni pe un drum national, fara ca macar sa existe un trotuar, si unde drumul este semnalizat cu alunecari de teren, si mai ales unde oricand se poate intampla fereasca Dumnezeu o nenorocire", a declarat A
da Macovei, inspector scolar general Inspectoratul Scolar Judetean.
Achizitionarea unui microbuz marca Fiat cu un numar de 16+1 locuri, presupune alocarea unei sume de circa 10.000 de lei, drept pentru care pentru toate cele 35 neecsare, de la minister ar trebui acordata o suma de 3,5 milioane de lei noi.
Deocamdata, dat fiind criza financiara care a lovit toate domeniile de activitate nu se stie exact cand si daca vor fi banuti si pentru aceste solicitari.
In judetul Botosani la aceasta ora exista 55 de microbuze pentru transportul elevilor