La trei decenii de la redobândirea libertăților de tot felul, a democrației din România, manifestațiile de la Botoșani au trecut aproape neobservate de marea masă și pe alocuri cu ceva scârțâieli organizatorice.
Iar marea problemă, cel puțin pentru membrii „Asociației Revoluționare 22 – 25 decembrie 1989 Botoșani”, a fost aceea că manifestațiile dedicate comemorării eroilor căzuți la Revoluția din urmă cu 30 de ani s-au suprapus cu Parada de Datini și Obiceiuri de iarnă.
Parada a început la ora 10:00, însă odată plecate ansamblurile din centrul orașului, o mulțime de oameni a rămas pentru a prinde un loc în fața scenei, pentru spectacol. Din boxe răsunau probe de microfon și alte încercări tehnice pentru spectacolul care urma să aibă loc în Piața Revoluției și care nu prea aveau legătură cu comemorarea românilor care au murit pentru democrație.
La 11:15 a fost programat primul eveniment dedicat Revoluției, la placheta de pe Palatul Administrativ și până la sosirea oficialitățile pe esplanadă, șirul de ansambluri de la paradă a fost blocat undeva pe traseu, pentru a nu ajunge în fața Consiliului Județean unde era marcat evenimentul actual. Ceea ce a dus la paralizarea traficului rutier și o aglomerație de nedescris în centrul orașului.
„Îi mulțumesc dlui președinte al CJ Botoșani că pe 22 decembrie a organizat jucarea ursului în fața Prefecturii unde acum 30 de ani puteau să fie morți. Am avut noroc că n-au fost, datorită comandanților deștepți, de la unitatea militară și de la Poliție. Au fost deștepți”,
Ștefan Sârghia, revoluționar
„Fănică, zi tot ce te doare” se aude din spate vocea unui alt coleg revoluționar care a empatizat cu starea de nervi a lui Ștefan Sârghia.
Reprezentanții CJ au motivat că s-a decis organizarea ambelor acțiuni în aceeași zi și aproape la aceeași oră, pentru ca afluența de oameni să fie una ridicată și la evenimentele dedicate eroilor Revoluției. Numai că oamenii au stat cu spatele, neștiind ce se întâmplă pe treptele Palatului Administrativ, în lipsa unui microfon prin care să se audă cuvintele rostite de profesorul Tudor Maxim și care pot fi auzite în video de mai jos.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Dodo, „Elefănțelul curios” îi invită pe cei mici la teatru
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Tinerii din Botoșani invitați să decidă viitorul centrelor de tineret
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024