Autoritatile baga 32 de milioane de euro in sistemul muribund de incalzire centralizata. Intrunit astazi in sedinta, Consiliul Local a aprobat Master Planul – ul, adica un fel de studiu de prefezabilitate pentru reabilitarea termoficarii centralizate. Acesta a fost intocmit de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) Bucuresti si face parte dintr-un program european pe sectorul de mediu prin intermediul caruia ar urma sa se modernizeze sursa de producere a energiei termice, reteaua de transport si aproape jumatate din reteaua secundara. Desi societatea Termica nu mai are decit in jur de 13.500 de abonati, consilierii au aprobat fara discutii SPF-ul. Astfel, tinind cont numai de suma mentionata ar inseamna ca se consuma pentru fiecare abonat in parte aproximativ 2.400 de euro.
“Poate sa fie multi, poate sa fie putini, pina la urma pretul final va fi stabilit de licitatie”, a declarat
primarul Catalin Flutur.
Pina in luna martie a anului viitor ar urma sa vina aprobarea de la Comisia Europeana, astfel incit in mai sa aiba loc licitatia pentru desemnarea constructorului, insa nu se stie cind si daca se va amortiza investia vreodata.
“Acest program vizeaza in special sursa. In primii doi ani se vor investi bani in sursa pentru montarea celor doua cazane si a celor doua motoare”, a afirmat
Ion Diaconu, directorul general de la SC Termica SA.
Scoietatea va incerca pina la urma sa obtina maximum de finantare, adica 50 de milioane euro. Banii sint acordati de UE in proportie de 50%, Guvernul Romaniei 45% si Consiliul Local 5%, Astfel, municipalitatea ar urma sa cheltuie pina la 2,5 milioane euro in cadrul acestui program.