Sursa foto: Shutterstock
(P) Ulciorul la ochi este o problemă destul de des întâlnită, care apare atunci când bacteriile de pe piele intră și irită glandele de la nivelul pleoapelor.
Această iritație duce la umflarea pleoapei și la apariția durerii, probleme care tind să se dezvolte pe parcursul mai multor zile.
În continuarea acestui articol vom prezenta o generalizare a simptomelor, cauzelor, factorilor de risc și a tratamentelor pentru ulciorul la ochi, pentru că tu să fii cât mai bine informat despre sănătatea ta.
Ulciorul la ochi se manifestă printr-o umflatură roșie și dureroasă la pleoapă. Acest disconfort duce la înroșirea ochiului afectat și la apariția lăcrimatului excesiv. Alte semne și simptome comune ale acestei infecții includ:
• Mâncărimea ochiului;
• Lipirea marginilor pleoapelor;
• Vedere încețoșată;
• Sensibilitate crescută la lumină;
• Senzație de obiect străin în ochi;
• Apariția unei umflături pe pleoapă, similară cu un coș sau cu o veziculă plină cu puroi.
Întrucât unele semne și simptome ale ulciorului la ochi pot fi prezentate și de alte probleme oculare, este recomandată o consultație de specialitate pentru a determina cauza exactă.
Ulciorul la ochi apare în urma infectării glandelor de la nivelul pleoapelor cu bacterii care sunt găsite de obicei la nivelul pielii. Dintre acestea, stafilococul este grupul de bacterii responsabil pentru majoritatea cazurilor de ulcior la ochi.
În general, această problemă oculară nu este contagioasă, cu toate acestea, un număr mic de bacterii ar putea totuși să se răspândească. Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, este recomandată spălarea mâinilor după ce au atins ulciorul la ochi și înlocuirea și spălarea feței de pernă.
Ulciorul la ochi este o problemă comună, care poate fi prezentă la orice sex sau vârstă. Cu toate acestea, există însă anumiți factori care pot crește probabilitatea de dezvoltare a acestei infecții, cum ar fi:
• Istoric medical de ulcior la ochi;
• Prezența blefaritei - un alt timp de inflamație la nivelul pleoapei;
• Anumite afecțiuni de piele - acnee, dermatită seboreică, rozaceea;
• Diabet;
• Piele uscată;
• Dereglări hormonale;
• Schimbarea lentilelor de contact cu mâinile murdare etc.
Spălatul pe mâini, gestionarea blefaritei, aruncarea produselor cosmetice expirate sau murdare și asigurarea că lentilele de contact sunt curate, toate acestea pot reduce semnificativ riscul de dezvoltare a ulciorului la ochi.
Majoritatea cazurilor de ulcior la ochi tind să treacă de la sine, fară a fi nevoie de intervenție medicală. Cu toate acestea, atunci când durerea este prea mare, medicul specialist poate recomanda anumite medicamente pentru a ameliora disconfortul.
Cât timp este prezent ulciorul la ochi, este recomandată evitarea machiajului în acea zona, folosirea lentilelor de contact și aplicarea loțiunilor sau cremelor.
Dacă ulciorul la ochi persistă, atunci medicul poate recomanda antibiotice sub formă de cremă sau picături.
Indiferent de tratamentul recomandat, este importantă citirea prospectului și respectarea planului de administrare și dozajul prescris de către medic.
Chiar dacă ulciorul la ochi este o problemă comună, semnele și simptomele acesteia pot fi prezentate și de alte probleme oculare. Discută cu un medic specialist dacă prezinți simptome îngrijorătoare sau alte probleme de sănătate. Acest articol prezintă informații generale și nu înlocuiește o consultație medicală.
Acțiune „specială” în trafic: Un american, moldoveni și botoșăneni opriți de polițiști
Oana Sava
Jan 16, 2025
Amendă de 20.000 de lei și dosar penal pentru un botoșănean: CE avea ascuns în mașină
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Șoferiță prinsă pe bulevard la volanul unei mașini „fantomă”
Oana Sava
Jan 16, 2025
Tânăr pus la pământ, lăsat fără bani și telefon: Polițiștii au deschis un dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile