(P) Cel mai mare organ intern, o veritabilă uzină chimică, esențial în metabolism și indispensabil vieții, ficatul intervine în toate procesele biochimice din organism. Se poate afirma că un ficat sănătos este secretul unei vieți îndelungate. Mai mult, orice suferință va putea fi ameliorată sau vindecată mai ușor atunci când ficatul este în stare bună din punct de vedere fiziologic. Tocmai pentru că este atât de important merită să știm cât mai multe despre ficat, pentru a identifica rapid simptomele unor posibile boli și pentru a întreține funcția normală a acestuia.
Cu excepția a opt aminoacizi - numiți esențiali - ficatul poate sintetiza toți aminoacizii cunoscuți, dacă aportul din alimentație este insuficient sau lipsește. Procesele de descompunere a proteinelor în aminoacizi sau de transformare a zaharurilor în grăsimi, dar și toate reacțiile metabolice care duc la eliberarea de energie, din nutrienți sau depozitele adipoase, au loc în celulele hepatice. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care preparatele cu rol hepatoprotector pot fi utile și, uneori, necesare pentru a susține cele peste 300 de procese biochimice care au loc continuu în ficat.
Tot ceea ce mănânci va trece prin ficat. Mai mult, unii compuși din alimente nu pot fi metabolizați decât în ficat. Procesele pot fi benefice sau toxice pentru acest important organ. Pe lista alimentelor bune pentru ficat sunt grăsimile sănătoase, așa cum sunt cele din uleiurile vegetale (mai ales cel de măsline), peștele gras, carnea slabă, fructele și legumele roșii. Cele mai rele alimente pentru ficat sunt cele ultraprocesate, cum este pâinea albă, zahărul, salamurile și alte preparate care conțin nitriți și, în mod special, alcoolul. Acesta din urmă este cel mai dăunător și consumat în exces produce degenerarea ireversibilă a celulelor hepatice.
Bolile ficatului pot afecta pe oricine, de la nou-născuți, la copii și adulți. Hepatitele virale sunt principala cauză care duce la afectarea severă a ficatului. Hepatita virală A și B pot fi prevenite prin vaccinare, iar pentru hepatita de tip C se caută intens un vaccin eficient, dar descoperită la timp se poate trata și vindeca complet. Hepatitele de tip B și C se transmit de la mamă la făt, astfel că la naștere copilul are un ficat bolnav, și sunt principalele cauze, după consumul de alcool în exces, care duc la ciroză. Ciroza este numele tuturor afecțiunilor grave ale ficatului, iar cancerul hepatic poate fi provocat de diverse afecțiuni anterioare ale ficatului.
Cu rare excepții, în cazurile foarte avansate ale afecțiunilor, ficatul nu doare. Simptomele unui ficat bolnav pot fi foarte ușor confundate cu indispoziții gastrice sau o stare accentuată de oboseală. Un semn care ar trebui să alarmeze și să indice o suferință a ficatului este apariția spontană sau la cele mai ușoare lovituri a echimozelor (vânătăilor) mari, care se vindecă greu. Un alt semn care indică o afecțiune acută, severă a ficatului este culoarea galbenă a tegumentelor și a ochilor, urina închisă la culoare, concomitent cu fecale decolorate sau chiar albe, cu aspect de cretă. Ficatul suferă mereu în cazul persoanelor care au diabet, sunt obeze și au un stil de viață dezorganizat.
Ca urmare a funcției extrem de complexe pe care o are, ficatul este un organ foarte rezistent, tocmai datorită unei capacități de regenerare excepționale, din anumite puncte de vedere, unică în organism. Această specificitate permite transplantul hepatic de la donatori vii. Ficatul poate acoperi toate necesitățile organismului, chiar dacă este redus la jumătate. Capacitatea de regenerare depinde însă de gradul de afectare, dar și de respectarea unei alimentații sănătoase și, foarte important, evitarea alcoolului.
O evaluare corectă și completă a stării de sănătate a ficatului poate fi realizată foarte simplu printr-un set de analize de sânge. Acestea pot identifica atât infecțiile virale asimptomatice, cât și alte tipuri de boli hepatice care nu au semne evidente. Este necesar ca analizele care să stabilească sănătatea hepatică să fie făcute o dată pe an de toate persoanele de peste 50 de ani și de fiecare dată atunci când se instalează oboseala cronică.
Sursa foto: Shutterstock.com
Femeie „încolțită” de patru persoane în timp ce voia să scoată bani de la bancomat
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Declarația zilei 19 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 19, 2024
Oana Sava
Nov 19, 2024