(P) Un mediu curat presupune pentru noi, oamenii, dar și pentru toate viețuitoarele din jur, un loc mai sănătos de trăit. Poluarea are un impact major în ceea ce privește calitatea vieții și sănătatea oamenilor, așadar, dacă ne dorim o calitate mai bună a vieții, este nevoie să contribuim la menținerea unui mediu mai curat și mai puțin poluat. În continuare, îți prezentăm 5 metode prin care poți face asta.
În locul pungilor din plastic, folosește saci menajeri biodegradabili atunci când duci gunoiul. Aceștia sunt realizați din amidon de porumb și uleiuri vegetale, fiind compostabili. Sunt o soluție ecologică și la îndemâna oricui pentru colectarea resturilor alimentare și a deșeurilor vegetale. Renunță la pungile și la sacii din plastic și alege o variantă mai sănătoasă pentru mediul înconjurător, întrucât, datorită faptului că sunt compostabili, sacii biodegradabili reprezintă îngrășământ pentru sol.
Reciclarea poate fi la îndemâna oricui și este un proces prin care deșeurile sunt transformate în materie primă secundară și, mai apoi, în noi produse destinate consumului și utilizării acestora. Așadar, principiul e simplu: nimic nu se pierde în natură, totul se reface și se transformă. Printre materialele și obiectele care pot fi reciclate, se regăsesc: hainele, sticlele, ambalajele, electronicele, bateriile, anvelopele, uleiul folosit, hârtia, cartonul etc.
Atunci când alegi să reciclezi, contribui la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, conservi resursele naturale ale Pământului, reduci depunerea deșeurilor de la spațiile destinate aruncării gunoiului, ceea ce duce la un aer mai sănătos și mai puțin poluat.
Încearcă să folosești mijloace alternative de transport în locul mașinii. Așadar, dacă nu trebuie să te deplasezi în afara orașului sau nu ai cumpărături de făcut, alege să mergi cu mijloacele de transport comun, cu o trotinetă electrică sau cu bicicleta. Astfel, contribui la un aer mai puțin poluat, dar și la diminuarea traficului.
În cazul în care alegi să te deplasezi cu bicicleta sau cu trotineta electrică, nu uita să fii la fel de responsabil în trafic ca atunci când conduci mașina și să folosești cască și genunchiere.
Asigură-te că stingi lumina atunci când nu este necesar să o folosești, de exemplu, atunci când este încă zi sau în momentele în care nu te afli în camera în care este aprins becul. Alege să folosești becuri economice în locul celor clasice, întrucât s-a dovedit că becurile fluorescente folosesc doar două treimi din energia necesară lor. O altă alternativă pot fi și becurile cu LED, consumul acestora fiind până la de zece ori mai mic în comparație cu clasicele becuri cu bulb.
De asemenea, ai grijă și la consumul pasiv. Scoate din priză toate dispozitivele pe care nu le folosești în momentul respectiv, cum ar fi laptopurile, încărcătoarele de telefon, cuptorul cu microunde și nu numai.
Nu uita că acum poți să alegi să cumperi electrocasnice eficiente energetic, cu un consum redus de energie electrică.
Defrișările și lipsa copacilor sunt una dintre problemele majore în România. Alege să plantezi un copac fie într-o curte, fie în fața blocului, indiferent că te afli în mediul rural sau urban. Copacii reprezintă o sursă de oxigen și contribuie la absorbția dioxidului de carbon din natură, care este toxic pentru mediul înconjurător.
Așadar, fă alegeri conștiente pentru tine și pentru mediul în care trăiești. Dacă îți dorești un mediu sănătos și curat, atunci încearcă să contribui la asta prin intermediul unor măsuri și metode valabile pe termen lung. Reciclează, plantează, evită să folosești plasticul și caută metode alternative, fii un consumator responsabil de energie electrică (dar și de alte resurse ale Pământului) și oferă-ți șansa unei vieți sănătoase alegând să trăiești într-un mediu mai sănătos și, implicit, mai curat.
Sursa foto: unsplash.com
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024
CAMPANIE la Spitalul Județean: Botoșănenii se pot testa GRATUIT pentru această boală
Oana Sava
Nov 04, 2024
SEARA TRECUTĂ: Un bărbat a făcut focul în parc pentru a se încălzi
Oana Sava
Nov 04, 2024