(P) Stres, muncă, probleme la serviciu, la școala copiilor, viroza celui mic, cearta cu mama de la telefon - cum să nu fii nervos, în fiecare zi? Ei bine, nervozitatea permanentă reprezintă o expresia a stresului și, în același timp, o sursă de stres. În acest articol poți afla câteva recomandări pentru a o controla.
Deși este prezent în numeroase alimente, magneziul este un mineral care se regăsește în cantitate insuficientă la mulți dintre noi. O scădere a valorilor magneziului seric se asociază cu o stare de permanentă nervozitate, de parcă ai fi un butoi cu praf de pușcă ce abia așteaptă o scânteie ca să explodeze.
Există, pe piață, numeroase suplimente pe bază de magneziu - toată lumea a auzit de Maximag, de exemplu, la radio și TV - așa că ai cu siguranță de unde alege o formă asimilabilă, pe care să o tolerezi bine.
Dacă te supără colegul de birou care mereu îți transferă ție sarcinile cele mai complicate sau mai neplăcute, dar le accepți fără să comentezi, dacă o lași pe mama ta să te enerveze la telefon în fiecare zi în cele mai nepotrivite momente, dacă speli vasele cu dinții strânși după fiecare cină, dar nu îi spui partenerului că ar putea să facă și el asta din când în când, înseamnă că există o problemă de comunicare.
Este important să înveți să stabilești limite, fără să te simți vinovată pentru ele. De asemenea, este esențial să ai grijă de tine, să înțelegi că, dacă tu nu ești bine, nimeni din jurul tău nu poate fi bine, prin urmare, să te pui pe primul loc fără procese de conștiință. Iar să comunici, ferm, asertiv și politicos, care îți sunt limitele este normal și adecvat pentru un adult.
Dacă e să ne gândim la evoluția de mii de ani a speciei umane, ei bine, oamenii nu sunt creați pentru a petrece 8 ore pe zi la birou, măcar două ore pe zi în mașină și încă vreo oră pe canapea. Natural pentru specia umană este să ne deplasăm, să fim în mișcare, să fim activi.
Medicii recomandă cel puțin 30 minute de exercițiu fizic moderat, minim 5 zile pe săptămână, ca să fim sănătoși. Poate nu preferi să mergi la sală, dar tuturor ne place să ne plimbăm. Mersul pe jos în pas vioi este la îndemâna oricui și nu costă nimic.
În timpul cât corpul tău este activ, organismul crește secreția de endorfine. Acestea sunt niște substanțe chimice responsabile de starea generală de bine. Este motivul pentru care, după o sesiune de sport, te simți relaxat, vesel și energizat. Iar partea cea mai bună este că, după 3 săptămâni de mișcare zilnică, organismul învață să secrete endorfine și în cele două zile pe săptămână în care te odihnești!
Nervozitatea permanentă poate fi privită și ca o supraîncărcare a organismului. Tehnicile de mindfulness te ajută să te întorci puțin către propriul corp și către propria minte și să „asculți” ce anume vor să îți transmită. Reconectarea cu propriul eu contribuie inclusiv la diminuarea stresului și la îmbunătățirea stării de sănătate.
Nervozitatea poate fi și semnul unui dezechilibru în organism, la nivel de minerale și/sau hormoni. O evaluare și câteva analize se pot dovedi de ajutor pentru a clarifica situația și a identifica o posibilă cauză medicală.
Nervozitatea îți poate afecta relațiile cu cei din jur, de la familie la prieteni, cunoscuți sau colegi de muncă. Nu o lăsa să pună stăpânire pe viața ta!
Sursa foto: Shutterstock
S-a decis: Angajații Penitenciarului Botoșani NU mai lucrează suplimentar
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Viața și moartea lui Eminescu: Certificatul de deces semnat de doi analfabeți
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Cadou otrăvit de la Ciolacu la început de an, vor fi afectați toți românii
Gabriela Erdic
Jan 03, 2025
Lanțul de magazine Profi s-a vândut cu 1,3 miliarde de euro
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
FC Botoșani pleacă în cantonament: S-a stabilit primul meci de campionat din noul an
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile