Urmare a situaţiilor de urgenţă create, în ultimele 15 ore, 332 angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cu 20 de autospeciale, 4 motopompe şi 5 bărci, 60 de poliţişti cu 12 autoturisme, 50 de jandarmi cu o barcă şi 2 camioane, 31 poliţişti de frontieră cu 5 autoturisme şi o barcă şi 30 de angajaţi ai MApN cu 2 camioane au intervenit pentru salvarea şi evacuarea din locuinţele inundate a peste 1.700 persoane.
Pentru protejarea şi evacuarea cetăţenilor au acţionat şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate, autorităţile administraţiei publice locale şi cetăţenii, în mod deosebit, din vecinătatea celor aflaţi în pericol. În ciuda tuturor măsurilor luate şase persoane au decedat (1 din Ibăneşti, 5 din municipiul Dorohoi), iar un copil de 15 ani este dat dispărut. La acestă oră, două echipaje ale I.S.U. Botoşani desfăşoară acţiuni de căutare a persoanei date dispărute pe raza municipiului Dorohoi.
Autorităţile locale le-au pregătit persoanelor evacuate din calea apelor locuri de cazare în săli de sport şi şcoli. Circulaţia rutieră pe mai multe drumuri naţionale, judeţene, comunale şi săteşti din zonele afectate a fost întreruptă timp de mai multe ore din cauza inundaţiilor.
Având în vedere instituirea „Codului Roşu” pe râul Jijia, în noaptea de 28 spre 29 iunie au fost evacuate cca. 350 persoane din toate localităţile situate pe râul Jijia, în aval de Dorohoi, din comunele Broscăuţi, Corlăteni, Dimăcheni, Ungureni, Dângeni, Truşeşti, Albeşti, Todireni, Hlipiceni şi Răuseni. Persoanele evacuate temporar, până când pericolul trece, au fost cazate fie la unităţile de învăţământ de pe raza localităţii de domiciliu, fie la rude.
Începând cu ora 2.00, 15 patrule mixte, formate din jandarmi şi poliţişti, au executat în municipiul Dorohoi misiuni pentru menţinere a ordinii publice şi paza bunurilor în zonele inundabile.
Tot în această dimineaţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani se va întruni pentru a stabili noi măsuri de urgenţă.
Luni, cele mai mari cantităţi au fost înregistrate în localităţile Pădureni (Şendriceni) – 163 l/mp, Pomârla – 109 l/mp, Iezer – 68 l/ mp şi Rădeni – 60 l/mp.
Marţi, la ora 5.00, la intrarea în ţară, râul Prut măsura 692 cm , cu 42 cm peste cota de pericol. La Rădăuţi Prut, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, au măsurat 648 cm , cu 48 cm peste cota de pericol. Cota este în creştere cu 6 cm faţă de ora precendentă. La această valoare nu există încă risc de inundare a gospodăriilor sau locuinţelor din localităţile Rediu şi Rădăuţi Prut.
ASTĂZI: Protest tăcut la Muzeul Județean pentru salarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Harta șpăgii din spitale, procent ridicat la Botoșani – CLASAMENTUL
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un italian recunoscător a fost premiat pe scena teatrului: S-a spart zidul tăcerii – VIDEO
Oana Sava
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: „Te Deum” la Uspenia pentru marele poet Mihai Eminescu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile