Pensionarii de invaliditate botoşăneni se evidenţiază pozitiv la nivel naţional în privinţa deciziilor de depensionare care au fost luate în mai multe judeţe ale ţării. Astfel, în timp ce în ţară peste 3.800 de dosare au fost invalidate, la nivel local, numărul acestora a fost de doar 7, în condiţiile în care în luna august, au fost reevaluate aproape 1.000 de persoane.
Economia rezultată la nivel naţional în urma retragerii de la plată a unui număr însemnat de dosare de invaliditate este de 5 milioane de euro. La Botoşani însă nu se poate vorbi despre o astfel de economie operată în rîndul pensiilor de invalididate întrucît numărul celor care au fost decăzuţi din grad de invaliditate şi au pierdut acest drept financiare este infim. La nivelul lunii august, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii, s-au prezentat în faţa comisiei de revizuire medicală la termen 937 de pensionari din care în cazul a 74 de persoane s-au operat modificări la gradul de invaliditate de la superior la inferior. Doar 7 persoane au fost depensionate cu suspendarea gradului, acestea fiind încadrate în grad III de invaliditate şi care, în urma reevaluării s-a constatat că sunt refăcuţi din punct de vedere al sănătăţii. „
Revizuirea medicală la termen prevăzută în decizia gradului de invaliditate poate fi efectuată atît la cererea medicului curant cît şi la cea a bolnavului, în cazurile în care starea de sănătate s-a îmbunătăţit sau, din contră, s-a înrăutăţit”, a declarat
Cătălin Dupir, purtător de cuvînt CJP. La nivelul lunii septembrie în baza de date a Casei de Pensii sunt înregistraţi 12.025 de pensionari de invaliditate din care 471 sunt pentru gradul I de invaliditate, 6.329 pentru gradul II, iar încadraţi în gradul III, 5.225. Pensia medie de invaliditate este de 503 lei. Faţă de luna iulie a anului în curs numărul pensiilor de invaliditate este mai scăzut în condiţiile în care în perioada amintită erau înregistrate 12.180 de dosare.
Sute de depensionări în alte judeţe ale ţării
Cele mai multe cazuri de depensionări au fost înregistrate în Satu Mare (391), Bucureşti (342), Maramureş (229), Bihor (207), Bacău (186), Iaşi (178), Brăila (176), Dâmboviţa (167), Neamţ (128), Ilfov (125) şi Timiş (105).
Judeţele în care au fost cele mai puţine astfel de cazuri sunt: Caraş Severin (8), Mehedinţi (18), Galaţi şi Bistriţa (câte 30), buzău (31), Hunedoara (34), Olt (40), Gorj (43), Sibiu (45), Alba şi Arad (câte 46).