(P) Sistemul imunitar este, practic, sistemul de supraveghere a organismului, un sistem care lucrează 24 din 7 pentru a descoperi și elimina virusurile și bacteriile care pot cauza probleme de sănătate. Sistemul imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme din organism.
Sistemul imunitar poate fi perturbat de o alimentație dezechilibrată, stresul cronic și lipsa somnului, dar și de anumite afecțiuni. Din fericire, creșterea imunității este un obiectiv care poate fi atins cu ajutorul câtorva metode simple.
Virusul gripal poate afecta pe oricine, chiar și pe cei sănătoși și aflați într-o formă fizică bună. De aceea, este important să vă vaccinați anual împotriva gripei pentru a vă proteja și, de asemenea, pentru a stopa fenomenul de răspândire a bolii. Vaccinarea antigripală ajută la îmbunătățirea efectivă a imunității. Dacă suficienți oameni se vaccinează, ei pot ajuta la protejarea celor care nu pot fi vaccinați, cum ar fi cei care sunt imunocompromiși sau sugarii care au mai puțin de 6 luni.
Mulți oameni nu se spală corect pe mâini, în special în zonele din jurul unghiilor, dintre degete și spatele palmelor. Virusurile pot supraviețui mai mult timp în afara corpului uman. Din această cauză, multe persoane se pot îmbolnăvi dacă ating mâna unei persoane bolnave sau suprafețe cu care mulți oameni intră în contact, cum ar fi clanța ușii sau barele din mijloacele de transport public, și apoi își ating fața. Cea mai bună metodă prin care puteți evita îmbolnăvirile presupune spălarea mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde. Spălați-vă bine pe mâini cu apă caldă și săpun după ce ați mers la toaletă și înainte și după masă. În plus, uscați-vă bine pe mâini după spălare.
Un consum suficient de apă poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism și poate menține tractul respirator liber. În perioadele de răceală, producția de mucus crește pentru a lupta împotriva infecției. De aceea, este esențial să beți apă pentru a păstra mucusul subțire, lucru care poate facilita eliminarea acestuia din organism, fie prin tuse, fie prin secrețiile nazale.
De asemenea, este important pentru un sistem imunitar sănătos să urmați o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în alimente integrale, fructe și legume proaspete, nuci și semințe. O mare parte a sistemului imunitar se află în tractul digestiv, de aceea este esențial să vă mențineți mucoasa intestinală sănătoasă și la capacitate maximă. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că alimentația este lipsită de nutrienți sau de greutatea pe care o aveți, discutați cu un medic sau un farmacist. Aceștia vă pot oferi sfaturi și vă pot recomanda anumite produse și servicii care să vă ajute.
Un somn insuficient sau de proastă calitate poate avea un impact semnificativ asupra sistemului imunitar. Citokinele sunt proteine care sunt eliberate în timpul somnului și joacă un rol important în capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Tulburările de somn sunt destul de răspândite la nivel mondial, mulți oameni confruntându-se cu apnee în somn, o tulburare care apare atunci când pereții gâtului se unesc în timpul somnului și blochează căile respiratorii.
Exercițiile fizice ușoare efectuate în mod regulat sunt excelente atât pentru sistemul imunitar, cât și pentru sănătatea mintală. Exercițiile fizice stimulează fluxul sangvin, lucru care facilitează circulația globulelor albe din sânge în tot organismul. Celulele albe ale sângelui sunt o componentă vitală a sistemului imunitar și reprezintă practic prima linie de apărare a organismului. Globulele albe (sau leucocitele) călătoresc prin sânge și țesuturi cu intenția de a căuta invadatori străini, cum ar fi fungi, paraziți, virusuri și bacterii.
Virusurile se pot răspândi foarte ușor în clădirile dotate cu sisteme de aer recirculat. De aceea, este recomandat ca în pauza de prânz să petreceți puțin timp în aer liber și să vă îmbunătățiți astfel și nivelul de vitamina D din corp prin contactul pielii cu razele solare.
Psihologii susțin că sănătatea poate fi afectată de starea de spirit. Drept urmare, pentru ca organismul să lupte împotriva germenilor este esențial să țineți sub control stresul, în special stresul pe termen lung. Dacă vă simțiți deprimați sau treceți printr-o perioadă mai grea din punct de vedere psihic, puteți lua legătura cu un psiholog.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024