(P) Caderea parului reprezinta o mare ingrijorare pentru multi oameni. Printre cauze se numara imbatranirea si mostenirea genetica. In majoritatea cazurilor, cel mai bun remediu este recomandat in functie de cauza problemei.
Parul creste si cade in mod constant, acesta fiind ciclul sau normal. De fiecare data cand cade, parul se poate acumula pe perii, perne sau in jurul scurgerilor de dus. Cu toate ca parul cade zilnic, cei mai multi oameni nici nu observa acest lucru. In schimb, daca parul cade excesiv sau in cantitati mari, acest lucru este usor de observat. O persoana aflata intr-o astfel de situatie trebuie sa ia anumite masuri, cum ar fi sa foloseasca un sampon impotriva caderii parului.
• caderea brusca a parului
• pierderea unor smocuri de par
• o subtiere vizibila a podoabei capilare
Aceasta problema poate avea o serie de cauze si motive. Una dintre cele mai frecvente cauze ale caderii excesive a parului este genetica. Potrivit unei analize din 2019, aproximativ 50% dintre barbati si femei se confrunta cu o cadere a parului.
Caderea parului apare lent odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, aceasta problema poate fi cauzata si de:
• chimioterapie sau radioterapie
• stres emotional sau fizic
• modificari hormonale, produse de probleme cu tiroida sau de menopauza
• medicamente pentru tratarea problemelor cu tensiunea arteriala sau a cancerului
• unele coafuri
Practic, prin spalarea regulata a parului reduceti riscul de infectii si matreata, aceste probleme fiind cunoscute pentru ca pot produce ruperea sau caderea parului.
In urma unui studiu realizat in 2017 s-a demonstrat ca mai multi participanti care s-au confruntat cu caderea parului aveau un aport scazut de proteine si aminoacizi.
Potrivit unor studii care dateaza de cativa ani s-a dovedit ca vitaminele ajuta la prevenirea caderii parului. Deficientele de vitamine pot fi un factor de risc pentru caderea parului. Printre vitaminele si mineralele care pot ajuta la prevenirea acestei probleme se numara:
• vitamina A
• vitamina B
• vitamina C
• vitamina D
• vitamina E
• seleniul
• zincul
• fierul
Cu toate acestea, persoanele care planuiesc sa ia suplimente cu multivitamine ar trebui sa discute mai intai cu un medic. Exista pe piata mai multe produse care cuprind intr-o singura doza cantitatile zilnice recomandate ale fiecarei vitamine si minerale.
Conform unei cercetari realizate in 2017, s-a descoperit ca ierburile si legumele specifice dietei mediteranene pot reduce riscul de alopecie androgenica sau calvitie la barbati.
In urma unui studiu mic la care au participat 9 barbati sanatosi s-a constatat ca un masaj zilnic de 4 minute al scalpului a stimulat cresterea parului.
Potrivit unui studiu din 2018, uleiul de cocos poate ajuta la prevenirea calvitiei cauzate de efectele nocive ale luminii ultraviolete sau de diversele metode de ingrijire a parului. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru.
Se pare ca aplicarea uleiului de cocos pe scalp ar putea intari podoaba capilara si poate preveni pierderea acestuia din cauza deteriorarii.
Conform unei cercetari realizate in 2014, terapia cu laser de nivel scazut (LLLT) poate imbunatati densitatea parului. Aceasta forma de terapie este recomandata in special persoanelor carora le-a cazut parul genetic sau in urma chimioterapiei.
Calvitia poate fi prevenita si printr-o ingrijire corecta a parului si a scalpului. Ba mai mult, poate imbunatati cresterea parului. De asemenea, caderea acestuia poate fi evitata si prin spalarea constanta a scalpului si a parului.
Anumite sampoane si balsamuri care contin substante medicamentoase ar putea preveni caderea parului. In plus, trebuie sa evitati metodele dure de ingrijire a parului, cum ar fi placile de par, ondulatoarele si vopseaua.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024