Acest memorandum a fost de fapt un demers prin care se solicita aprobare pentru organizarea de concursuri, după ce la nivel național, printr-un act normativ, posturile din sistemul public au fost blocate.
În cazuri speciale, efectele legislative pot fi suspendate prin derogare, de către Guvern, prin ministerul de resort. Pentru asta, unitățile de stat explică în memorandumuri motivele pentru care sunt nevoite să facă excepție de la lege.
Majoritatea șefilor de secții din sistemul sanitar s-au tot plâns de deficitul de personal înregistrat în spitalele botoșănene. Piramidal, pe toate specializările, de la medic la îngrijitor, de la fochist și spălătoreasă până la ingineri sau IT-iști.
Memorandumul prin care urma să fie reparat cât de cât acest deficit a fost întocmit anul trecut, la începutul lunii iunie, în mandatul de manager al Doinei Caba.
De la Ministerul Sănătății era solicitată aprobare pentru scoaterea la concurs a 165 de posturi. printre altele, era vorba despre 30 de medici, 48 de asistenți medicali și 49 de posturi pentru personal administrativ, cu sau fără studii superioare, pentru spitalul central dar și secțiile exterioare.
86 de posturi are voie să ocupe în acest an Spitalul Județean Mavromati, din care 30 pentru medici (așa cum s-a solicitat) însă mai puține pentru asistenții medicali, adică 36 în loc de 48 cât s-a cerut și alte 20 pentru personalul administrativ.
La nivel macro, în întreg sistemul sanitar botoșănean s-a primit aprobare pentru angajarea a 121 de persoane, după cum urmează:
30 posturi de medici
36 posturi personal auxiliar (asistente, moașe, infirmiere)
9 posturi personal de specialitate
11 posturi contractuale
1 post pentru personal contractual
14 posturi de medici
10 posturi personal auxiliar (asistente, moașe, infirmiere)
2 posturi personal de specialitate
2 posturi contractuale
2 posturi personal auxiliar (asistente, moașe, infirmiere)
1 posturi personal de specialitate
2 posturi contractuale
În categoria personalului de specialitate se pot angaja: kinetoterapeut, chimist, biolog, psiholog, laborant, băieși, logoped, maseur, tehnician medical, autopsier, psihopedagog, farmacist, instructor de ergoterapie, terapeut ocupațional etc.
În rândul personalului contractual se pot încadra: asistent social, registrator medical, analist, îngrijitoare, șoferi, spălătoreasă, magazioner, bucătar, jurist, inginer, economist, muncitori, educator, statistician medical, inspector etc.
Se vor ocupa posturi de medici de chirurgie vasculară și toracică, cardiologie pediatrică, medicină internă, radiologie și imagistică medicală, obstetrică și ginecologie, boli infecțioase, medicină de urgență, ortopedie și traumatologie, neonatologie, hematologie, precum și asistenți medicali generaliști, de radiologie imagistică medicală, nutriție dietetică sau asistent de farmacie.
„Memorandumul a fost făcut de către vechea conducere și trimis. Eu când am venit în septembrie și am solicitat să trimitem un alt memorandum, nu am mai putut, era deja făcut. A trebuit să-l trimit pe cel inițial cu 165 de posturi”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
Instalată în funcția de manager de cinci luni, adică de la finele lunii august 2023, medicul Monica Adăscăliței susține că nu a putut interveni pe memorandumul care fusese deja transmis la forurile centrale.
Noua șefă a spitalului a analizat atent lista cu posturile solicitate și a încercat să-și creioneze o imagine obiectivă și în cadrul întâlnirilor cu șefii de secții. Iar solicitările pentru noi angajări par să fi fost făcute în baza unor criterii mai greu de înțeles.
Statisticile de pe hârtie nu reflectă realitatea în toate cazurile și există situații cu posturi care apar ocupate și normate, dar în realitate ocupanții nu desfășoară activitate, fiind în concedii medicale sau de creștere a copilului.
Ori tocmai pentru zonele extrem de deficitare ale spitalului nu s-a solicitat derogare.
„Chiar dacă medicul șef nu este cel mai drăguț și cel mai simpatic, aici vorbim prietenește, solicitările au fost făcute pe alte criterii. Care a fost mai drăguț a primit posturi pe memorandum. Dar sunt secții precum neurologia unde nu am primit nimic, Medicală II unde nu am primit nimic. Secții unde există rulaj și nu s-a primit nimic”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
Luna iunie, 2023. Doina Caba se ocupa de memorandumul pentru Spitalul Județean. Din structura de conducere, titularii erau plecați în concediu, fiind înlocuiți de alte persoane. Șeful RUNOS de la spital susține că nu a fost întrebat nicio clipă dacă are vreun cuvânt de spus despre cum ar fi trebuit să fie rearanjată schema de personal pentru a se mai diminua din deficit.
Și astfel au apărut anomaliile.
Una dintre acestea vin de pe secția de chirurgie vasculară, unde două posturi de medici (chirurgie vasculară și chirurgie toracică) erau vacante, după plecarea titularilor.
Fiind posturi unice, puteau fi scoase la concurs încă de atunci.
Au fost incluse în memorandum într-un nonsens care rămâne în mister.
„Pe mine mă deranjează o chestie: aceste două posturi de chirurgie vasculară și toracică au fost trecute pe memorandum, deși se puteau scoate la concurs ca posturi unice. Legea ne permite acest lucru și astfel dacă sunt în memorandum le pierd, eu nu am voie să umblu deloc la memorandum. O să întrebăm la minister dacă ne dau o derogare la posturile unice”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
O altă ciudățenie a fost solicitarea de a fi angajat un medic pe specializarea genetică medicală. Iar asta, fără ca spitalul să aibă infrastructura medicală necesară. Practic respectivul medic s-ar fi angajat, însă nu ar fi avut obiect de activitate.
„Nu știu care a fost scopul:genetică medicală. Este foarte bun postul, dar întrebarea este, noi ca Spital Județean, dacă nu avem laborator de genetică medicală, pentru ce scot postul de medic genetică medicală? Este foarte bun, dar noi nu suntem pregătiți, nu avem laborator. Este al treilea post care mie mi se pare cu semnul întrebării. Nu știu, sincer să vă spun a fost făcut pe genunchi”, se mai întreabă managerul Spitalului Județean Mavromati.
Un memorandum adaptat cu adevărat nevoilor ale celei mai mari unități medicale a județului ar fi trebuit să acopere secțiile cu cea mai mare afluență de pacienți și unde personalul este subdimensionat.
Acestea ar fi secțiile neurologie și medicină internă. Pe Secția Medicală II ar mai fi nevoie de un doctor, șase asistenți, 2 infirmieri, 5 îngrijitori. Nu s-a primit niciun post.
Pe secția de diabet zaharat sunt necesare încă trei posturi de doctori, șapte asistenți, un statistician, 2 infirmieri, 2 îngrijitori. Nu s-a cerut deblocarea niciunuia dintre aceste posturi.
Lista continuă cu secția cardiologie, unde trebuie angajați 5 asistenți și 2 infirmieri și care de asemenea, nu a fost cuprinsă în memorandum.
De asemenea, pe secția de terapie intensivă de la cardiologie sunt necesari încă 2 asistenți medicali, iar pe gastroenterologie 5 infirmieri. Nici în aceste cazuri nu s-a cerut deblocarea posturilor.
Metodele de organizare a concursurilor pentru posturile deblocate în memorandum va fi schimbată total.
Conducerea Spitalului Județean Mavromati susține că întreaga procedură urmează să fie filmată video – audio pentru a înlătura eventuale suspiciuni de fraudă.
De asemenea, subiectele vor fi făcute cu jumătate de oră înainte de susținerea examenelor.
„Am cerut un punct de vedere de la departamentul juridic și de la RUNOS, vreau să filmăm tot ce înseamnă evaluare, cu camere de luat vederi inclusiv la scris, la proba orală, la interviu. Va fi filmat non-stop. Cine nu vrea să participe în aceste condiții, nu va participa la concurs. Subiectele încercăm să fie făcute cu jumătate de oră înaintea concursului, vrem să schimbăm puțin regulile jocului și cu transparență totală. Iar cei care vor fi membrii comisiei vor fi stabiliți conform legii”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
În cazul celor 30 de posturi de medici, concursurile ar urma să aibă loc cel mai probabil la Iași, iar asta deoarece în comisia de examinare trebuie să se regăsească doi reprezentanți ai unor centre universitare.
Și cum va exista un val de concursuri, având în vedere că toate județele au înaintat câte un memorandum la minister, cel mai probabil examenele vor avea loc într-un singur loc, pentru ca membrii comisiilor să nu fie nevoiți să efectueze deplasări numeroase.
Guvernul ar urma să emită o ordonanță pentru simplificarea procedurii de recrutare în cazul medicilor, de la 90 la 30 de zile.
În general, măsurile luate la nivelul spitalului s-au coordonat cu ordonanțele procurorilor prin care sunt impuse anumite interdicții de comunicare cu persoane care au calitate procesuală în dosarul intrumentat de DNA Suceava.
Cert este că toți și-au pierdut funcțiile de conducere, fiind suspendați până la finalizarea cercetărilor și trimiterea în judecată.
„Persoanele arestate la domiciliu sau în arest preventiv sunt suspendate dacă au funcții de conducere, dacă sunt medici șefi sau asistenți șefi. Cei care au control judiciar își pot continua activitatea. Spre exemplu, una dintre asistentele șefe care avea interdicție să discute cu persoane din anchetă a fost detașată 60 de zile în altă secție și a fost suspendată din funcția de conducere de asistent șef”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
La acest moment nu se cunosc detalii privitoare la numărul exact al persoanelor care sunt vizate de acest dosar, din schema de personal a spitalului.
În ziua perchezițiilor, pe 13 decembrie 2023, au fost vizate în total 92 de persoane. O parte se află în arest preventiv sau arest la domiciliu, alții în control judiciar.
Acolo unde nu există interdicții de a profesa în sistem, persoanele vizate au fost transferate la alte secții.
Două incendii NOAPTEA TRECUTĂ la Botoșani: S-a intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
COD GALBEN la Botoșani: Meteorologii avertizează asupra rafalelor puternice de vânt
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Accident grav în puterea nopții, doi tineri s-au izbit cu mașina într-un stâlp - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Liviu Ciobotariu, mesaj pentru Gigi Becali la finalul meciului: Nu-i cade bine
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024