Dependent de furturi, a renunţat până şi la un transplant de rinichi pentru a putea să-şi exercite „profesiunea”.
Cu dosarul său în faţă, magistraţii au ajuns la concluzia că el şi-a pus conştient în pericol sănătatea, tocmai pentru a amâna pe cât posibil transplantul. În acest mod, câştiga timp pentru furturi.
Pe termen scurt, ideea a funcţionat, Ovidiu N., din Iași, obţinând peste 200.000 lei din câteva lovituri bine ţintite. Pe termen lung, va avea mai bine de un deceniu timp de gândire.
În martie anul trecut, fusese condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru tâlhărie calificată. Obţinuse dintr-o singură lovitură 110.000 lei şi 44.300 euro, printr-o metodă cunoscută. A mers împreună cu alţi doi în satul Şcheia şi, în timp ce complicii săi distrăgeau atenţia unor bătrâni prefăcându-se că vor să cumpere produse agricole, Ovidiu N. a intrat în casă şi a furat geanta în care victimele îşi ţineau economiile.
După doar trei luni petrecute în închisoare, bărbatul a solicitat întreruperea executării pedepsei din cauza bolilor de care suferea.
Până şi procurorul de şedinţă a solicitat aprobarea cererii, aşa că Ovidiu a fost eliberat pentru două luni, în vederea efectuării unui transplant renal, donator urmând să fie mama sa.
La sfârşitul lui octombrie 2020, era din nou liber. Potrivit ziaruldeiasi.ro, în loc să-şi urmeze însă şedinţele de dializă programate, acesta şi-a găsit alte preocupări. Ancheta avea să stabilească ulterior că Ovidiu participa la şedinţele de dializă din două în două, lipsind la 8 dintre acestea.
În aceste condiţii, starea sa de sănătate nu a permis realizarea transplantului, aşa că în ianuarie i s-a aprobat o prelungire cu trei luni a permisiei. Bărbatul a folosit timpul astfel câştigat pentru a se reapuca de „lucru”.
Pentru a îngreuna cercetările, nici nu acţiona în judeţul Iaşi, ci în Vaslui sau Botoşani, unde se deplasa însoţit de fiul său şi de un complice.
Metoda de lucru a celor trei hoţi era simplă. Mergeau prin sate, fie oferind textile spre vânzare, fie oferindu-se să cumpere tichete de transport pentru pensionari sau produse agricole.
De regulă erau refuzaţi, dar cu această ocazie culegeau informaţii despre eventualii alţi membri ai familiei şi apreciau dacă victima era suficient de înstărită pentru a merita efortul. Într-una dintre nopţile următoare, dădeau spargerea.
Pe 5 februarie, cei trei au mers în Botoşani, în satul Bădiuţi, component al oraşului Ştefăneşti.
Au intrat în vorbă cu o femeie, întrebând de tichete de călătorie. Victima nu avea aşa ceva, dar hoţii şi-au făcut o idee despre ce ar putea găsi şi când. În noaptea de 7/8 februarie, au intrat în casă, furând 5.000 de lei, o pereche de cercei de aur, dar şi un lănţişor cu cruce din argint şi o sticlă de ţuică.
După câteva nopţi, au spart altă casă, tot în judeţul Botoşani, în localitatea Româneşti. De aici, au furat 3.700 de lei. Înainte de a ataca, făcuseră două vizite. Întâi, Ovidiu şi fiul său oferiseră spre vânzare lenjerie de pat şi feţe de masă.
Nu se lămuriseră ce avea omul prin casă, aşa că după câteva zile a venit şi complicele, Marian D., pentru a cumpăra tichete de călătorie.
Ovidiu N. a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare, pedeapsă care se va adăuga la cea iniţială, rămasă aproape neexecutată.
În total, va rămâne după gratii timp de 12 ani şi o lună. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi încă supusă apelului, încheie sursa citată.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Primăria Botoșani organizează LICITAȚIE publică pentru locuri de parcare noi
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Declarația zilei 8 noiembrie 2024
Gabriela Erdic
Nov 08, 2024
Gabriela Erdic
Nov 08, 2024