A primit a doua șansă în adevăratul sens al cuvântului iar cei care i-au oferit-o, poate singurii care i-au întins mâna au fost Ionela și Cristian Ivan Tudose. Cei doi tineri care au scotocit toate străzile din municipiu pentru hrănirea oamenilor străzilor.
Ulterior a apărut Casa Nicolae, un „copil” al Asociației Happy unde oameni care erau ai nimănui și-au găsit o nouă familie.
Printre ei și Gheorghe Plioț. Talentat în a scrie versuri, talentat chiar și la pictură. Probabil își uitase talentul pe vremea în care străzile-i erau casă. Când a ajuns la Casa Nicolae a reînceput să scrie și să picteze.
Și așa a apărut volumul „Izvor de lumină”, de Gheorghe Plioț, lansat la Galeriile de Artă Ștefan Luchian, vineri, 15 martie 2024. În fața unei prezențe alese, de prieteni și cunoscuți, artiști și oficiali.
Evenimentul a început cu o rugăciune rostită de părintele Ion, preotul care are grijă de sufletele celor de la Casa Nicolae.
„Am fost invitat și așa cum spune și tradiția creștină, totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu, unde-i el și harul său, nici un lucru nu este rău. Și acest eveniment să-l începem cu o rugăciune și vă rog pe toți să rostim Tatăl Nostru”.
Ulterior, cei care au răspuns invitației l-au cunoscut mai bine pe omul devenit poet și aflat în centrul atenției cuprins de emoție și cu lacrimile aproape.
Cristina Sava, gazdă eveniment
„Ne-am adunat aici pentru a celebra viața și povestea unui om, un om care ne-a impresionat cu fiecare cuvânt pe care l-a scris și fiecare gând pe care l-a împărtățit cu noi. Este vorba despre dl Gheorghe Ploț, un spirit luminos care a pășit în lumea noastră cu modestie și umilință și care lasă o amprentă imensă pe inimile noastre. Dl Gheorghe nu s-a născut în lux sau faimă, s-a născut în 25 ianuarie 1951, în orașul Zărnești, județul Brașov. Dar a locuit în comuna Brăești, județul Botoșani, până a ajuns la Casa Nicolae, ca om al nimănui”,
Gheorghe Plioț a vorbit puțin, emoția era prea mare. A preferat în schimb să citească din poeziile scrise iar prima aleasă a fost „Mă dărui total vouă”.
„Sunt foarte fericit că am un public minunat cu oameni din toate colțurile țării, să zic așa. Sunteți atât de calzi, vă văd privirile, vă aud inimile cum bat. Aud cum curge sângele prin vinișoarele dv., vă văd dragostea din ochi și mă simt minunat. Nu vreau să am emoții atât de mari”.
Mirel Manea, directorul Filarmonicii de Stat George Enescu a fost printre persoanele care au răspuns pozitiv invitației de a participa la lansarea de carte.
Și-a adus trompeta și a cântat pentru Gheorghe Plioț dar și pentru publicul prezent. Poetul, extrem de încântat a avut și el o serie de cerințe muzicale.
Mirel Manea, directorul Filarmonicii de Stat George Enescu
„Nu pot descrie emoțiile pe care le am în acest moment, dl Gheorghe vă dăruiesc sunetul trompetei mele ca pe o rază de speranță trimisă de lumina sufletului. Să știți că trompeta este un instrument al îngerilor și mai mult decât atât sunetul este vindecător pentru că vine de la inimă și mâna dreaptă, ia uitați, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, e Trinitatea”,
Primarul Cosmin Andrei i-a felicitat pe cei de la Casa Nicolae pentru altruismul de care dau dovadă și pentru că au grijă de niște oameni pe care societatea îi privește sceptic.
Oameni care pot renaște din ei înșiși, odată ce apuci să crezi din nou în ei.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Faptul că unul dintre oamenii care sunt la Casa Nicolae a reușit să creeze atât de frumos și să-l puneți în evidență nu este decât de apreciat și mă bucur că am fost invitat într-un cadru care creează o atmosferă emoționantă, trebuie să recunosc”,
Gelu Graur a venit la eveniment cu chitara. Nu a mai scos-o din cutie. Pentru că nu a putut să cânte lângă Gheorghe Plioț, mărturisind că a fost prea impresionat de destinul acestui om.
Gelu Graur
„Trebuia să cânt, Mirel îmi este prieten din copilărie și mă bucur că el făcut-o, pentru că eu nu am mai putut să o fac. Din punctul meu de vedere este momentul dlui Gheorghe și m-am pus lângă dlui înainte de a începe și am cerut permisiunea să nu o fac, știind că este și Mirel aici și știind că este momentul lui”,
La final, oamenii i-au cumpărat volumul de poezii, iar dl Gheorghe, asemenea unui poet adevărat a oferit autografe, a zâmbit și și-a trăit fericirea. Una care înainte de a ajunge la Casa Nicolae i se părea de-a dreptul imposibilă.
Despre Casa Nicolae puteți citi mai multe AICI
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile