Este vorba despre Cătălin Flutur (director general), Florinel Gornea (director general adjunct) și Carmen Achiței (director economic).
Primarul Cosmin Andrei a fost interesat de cadrul legal care a stat la baza continuității pe posturile de conducere în cazul celor trei persoane și ar fi formulat o solicitare în acest sens. I s-ar fi răspuns că nu are calitatea să se interese de aceste documente.
Acest lucru l-a explicat în ședința extraordinară de Consiliu Local de la începutul săptămânii trecute, când s-a solicitat votul aleșilor locali pentru ca această documentație să ajungă la acționarii societății.
„Nu aș fi inițiat acest proiect dacă aș fi primit răspunsuri la adresele pe care le-am făcut pentru a vedea ce s-a întâmplat cu patrimoniul municipiului Botoșani gestionat de Locativa, acolo unde am avut semnale și voiam să știu care au fost apartamentele vândute pentru a deschide acțiune în instanță”,
Cosmin Andrei, primar
Edilul-șef și-a motivat gestul prin faptul că au fost o serie de lucruri care i-au fost aduse la cunoștință și avea nevoie să le verifice, altfel ar fi rămas la stadiul de zvonuri.
„Am formulat, stimați consilieri, o solicitare scrisă către Locativa, iar răspunsul a fost în felul următor: «nu aveți calitatea să interveniți în gestiunea societăților comerciale». Drept dovadă vă solicit dvs. să faceți acest lucru pentru a lua toate măsurile cu această societate ca să nu ajungă o altă Termica, pentru că lucrurile evoluează într-un mod negativ la societatea Locativa, motivat de faptul că au fost modificate și nivelurile chiriilor pentru locuințe ANL, de asta cred țin cu dinții cei de acolo, să nu vândă locuințele ANL”,
Cosmin Andrei, primar
Concluzionând, primarul a fost de părere că societatea Locativa, acum una cu dificultăți financiare din cauza diminuării chiriilor pentru locuințele ANL, are în organigramă 46 de salariați. Ori patrimoniul societății ar putea fi gestionat doar cu zece oameni, după părerea lui Cosmin Andrei.
Mai mult, ar fi comandat un audit, votat și în plenul municipal, care însă nu a mai fost efectuat din cauza împotrivirii unor auditori. „Acel audit pe care l-am comandat nu s-a putut efectua din diferite motive, nu mai intru în detalii. Dar există o lipsă de transparență pe care aș vrea să o depășim astăzi cu acest proiect de hotărâre”, a încheiat primarul.
Pentru că directorul general al societății Locativa, Cătălin Flutur, este și consilier local PNL în plenul municipal.
Direct vizat de solicitările actualului edil-șef, fostul primar a descris inițiativa primarului concretizată în proiect de hotărâre ca fiind una „absolut normală”.
Și a făcut o trimitere la trecut.
„Undeva prin 2012 s-a mai încercat lucrul acesta și cea mai mare firmă de consultanță din România a fost tocmită să găsească eventuale nereguli. Nu numai că nu au găsit probleme, ba chiar au dat și indicații foarte clare să preluăm în administrare toate spațiile pe care le are municipalitatea. Și piețele, și oboarele, și cimitirele. Normal că nu s-a mai întâmplat lucrul acesta. Solicitarea membrilor AGA este cel mai corect lucru care se poate face pentru că societățile comerciale sunt conduse de o AGA și eu nu mi-am permis, atât timp cât am fost primar,să am vreo imixtiune în mod personal în viața societăților comerciale. Și-au pus directorii cum au vrut consiliile de administrație, asta a fost”,
Cătălin Flutur, consilier local PNL
S-a referit la mandatul fostului primar Ovidiu Portariuc, care a contractat serviciile firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers pentru verificarea necesității unei firme precum Locativa.
Privind înapoi, fostul primar ar fi vrut să se debaraseze de Cătălin Flutur, aflat mereu la Locativa în momentul pierderilor alegerilor și rămas în strânsă legătură cu unii funcționari din Primărie, care încă ar fi primit directive pentru a-i îngreuna activitatea lui Ovidiu Portariuc, acuza chiar edilul-șef din legislatura 2012 - 2016.
Primăria Botoşani cheltuieşte sute de milioane lei vechi ca să scape de Flutur
Demersul său a eșuat în cele din urmă.
În cazul de față, Cătălin Flutur a dat asigurări că documentele solicitate vor fi puse la dispoziția acționarilor.
Cu 19 voturi pentru și 4 abțineri (Eugen Țurcanu, Cătălina Lupașcu, Cătălin Flutur, Daniel Botezatu), au fost desemnați Silvia Diaconu și Marius Rogojinschi ca reprezentanți ai AGA care să solicite Consiliului de Administrație documentațiile complete care au stat la baza procedurilor de selecție și nominalizare a directorului general al SC Locativa SA pentru contractul de mandat din 26 iunie 2012, precum și deciziile AGA prin care s-au numit membrii CA.
De asemenea, copii după contractele aferente celor trei directori, general, adjunct și economic începând cu anul 1998.
S-a solicitat și lista litigiilor privind spațiile din Incubatorul de Afaceri din ulltimii trei ani, dar și situația debitelor firmelor din Incubatorul de Afaceri, pentru aceeași perioadă de timp.
Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) dorește și situația locuințelor din Centrul Vechi care au fost vândute de Locativa și copii după contractele aferente.
Și nu în utlimul rând o serie de Hotărâri AGA începând cu anul 2012 și până în 2020, despre care raportul de specialitate nu specifică ce conțin.
Societatea Locativa s-a înființat în 1998, iar director de atunci și până astăzi a fost Cătălin Flutur.
De fiecare dată cât a fost primar, singurul director care l-a înlocuit a fost Florinel Gornea. De ani buni, partea economică a fost condusă de Carmen Achiței, soția senatorului liberal Cristian Achiței.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024