Administratorii de abatoare spun că fac cu greu față cererii de sacrificare a animalelor, care vine din partea crescătorilor.
Scumpirile în lanț din ultima perioadă, dar și seceta prelungită care efectiv a ars și ultimul fir de iarbă îi determină pe crescătorii de animale să își reevalueze planurile de intrare în iarnă și să sacrifice o bună parte din efectivele.
Un administrator de abator din județul Botoșani spune că, în ultimii 10 ani, nu a întâlnit o situație similară celei din 2022.
”Eu nu am mai văzut așa ceva, efectiv angajații nu fac față, sună telefonul mereu iar oamenii încearcă să vândă din toate zonele. Nu doar la noi din zona Moldovei unde a fost secetă, ci ne sună și din Muntenia, Oltenia, ne întreabă dacă nu suntem interesați. Deci asta înseamnă că sunt disperați, dar vor să aducă animalele la o așa distanță mare. De 10 ani de când sunt în domeniul acesta nu am văzut așa ceva. La noi prețul este de circa 19 lei/carcasă, dar sigur că avem niște criterii, scade suma dacă sunt taurine mai bătrâne sau cu diverse probleme. Din câte am văzut nici nu mai țin cont, că sunt vaci de lapte, că sunt de carne vin cu toții, spun că nu mai pot să le țină. Dar cu prioritate noi căutăm taurine tinere, din rase de carne”,
a explicat șeful abatorului din Botoșani.
Soluția fermierilor pentru obținerea unui preț mai bun: vânzarea directă către cumpărători, potrivit Agrointel.
Fermierii care nu au găsit loc la abatoare sau sunt nemulțumiți de prețul dat de acestea încearcă să vândă direct animalele pentru sacrificat, fie prin site-urile specializate cu anunțurile, fie pe diverse grupuri de Facebook.
În acest caz prețul este calculat în viu și pleacă chiar și cu 8 lei pe kilogram de la fermieri. ”Vând vacă pentru sacrificat. Prețul este de 5.000 lei”, este unul dintre anunțurile postate pe Olx.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024