Municipiul Botoșani a ajuns joi la o incidență de 3,13 la mie a cazurilor de coronavirus, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât intrarea începând de astăzi în așa numitul ”scenariu roșu”, în care activitățile economice și sociale sunt limitate aproape asemănător Stării de Urgență.
În adoptarea hotărârii, CJSU Botoșani a invocat Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 cu modificările și completările ulterioare, prin Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Actele normative aduse în discuție prevăd restricțiile pe care autoritățile statului trebuie să le impună în funcție de numărul cazurilor de coronavirus dintr-o localitate și mai ales de îmbolnăvirile la mia de locuitori.
Aplicate însă la Botoșani, reglementările în cauză au produs o situație profund nedreaptă, care simplu și la obiect poate fi rezumată astfel: ”Avem Covid într-un loc, noi închidem în altul”.
Iar acest aspect iese la iveală printr-o simplă analiză a focarelor existente în capitala județului la data adoptării deciziei de către CJSU.
Iată-le:
Complexul de case de tip familial ”Sfântul Mina” – 19 persoane infectate
Penitenciarul Botoșani – 9
Casa de Asigurări de Sănătate – 7
FC Botoșani, echipa Under 19 – 7
Centrul de Integrare prin Terapie Ocupatională “Lucie Lecomte” Botoșani – 7
Spitalul de Pneumoftiziologie – 6
Centrul de Dializă – 5
Direcția de Sănătate Publică – 4
Inspectoratul Școlar Județean – 4
Centrul Maternal ”Micul Prinț” – 4
*Potrivit informațiilor transmise de Prefectură, focar se consideră de la existența a minimum 3 cazuri în sus, în cadrul aceleiași unități
Așadar, ieri la Botoșani aveam 10 focare, iar nouă dintre acestea sunt unități ale statului, de mai multe tipuri: subordonate Guvernului, Consiliului Județean și Consiliului Local.
Un singur focar vine din privat, dacă echipa de tineret a FC Botoșani poate fi considerată astfel. Oricum, nu este o activitate care să presupună interacțiunea cu publicul, stadionele fiind de multă vreme închise la meciuri.
Așadar, nu există nici măcar un singur focar la un bar, restaurant, cinematograf, cafenea, cazino.
Ei bine, pe cine a închis însă CJSU?
În afara școlilor, membrii CJSU au închis tocmai restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri de noroc.
Astfel spus, autoritățile statului nu sunt în stare să își gestioneze propriile unități în pandemie, dar le închid pe cele ale privaților, chiar dacă acolo nu sunt focare.
Cum este posibil așa ceva?
Prevăzând ce urmează să se întâmple, Botoșăneanul i-a solicitat un punct de vedere prefectului încă din urmă cu două săptămâni. Iar primul reprezentant al Guvernului în județ a dat vina pe lucrătorii de la stat, care ar fi participat la tot felul de evenimente private fără să se protejeze și ar fi contactat acolo boala, pe care apoi ar fi răspândit-o la serviciu și nu numai.
”Nu poți defini un focar în cadrul unei unități de alimentație publică pentru că, dacă se face petrecerea și se infectează de la o singură persoană care este în local, aceea pleacă acasă și infectează comunitatea sau chiar o instituție publică. Atenție! Focare în instituțiile publice nu sunt doar din interiorul instituțiilor publice, ci din participarea la evenimente, concerte și așa mai departe”,
Dan Nechifor, prefect.
Acesta a dat ca exemplu o petrecere organizată de botoșăneni într-o pensiune din Suceava la care participanții s-au infectat, s-au întors acasă și au transmis virusul copiilor lor.
”Deci există această transmitere comunitară care vine chiar din rândul părinților. Îl dă la școală, copilul lor îl dă la alt elev și apoi suntem obligați să închidem școala”,
Dan Nechifor, prefect.
Raționamentul dă însă naștere unor întrebări de bun simț:
- Doar bugetarii participă la chefuri și apoi merg la serviciu?
- Dacă și lucrătorii din privat participă la rândul lor la astfel de petreceri private, cum se face că în prezent focare sunt doar în unitățile statului?
- Cum este totuși posibil ca, de exemplu, să se organizeze o petrecere la un restaurant la care să se infecteze toți participanții și nici măcar un singur angajat al localului?
- Cum este posibil să închizi o mulțime de școli și să obligi elevii să învețe online fără să existe vreun focar în aceste școli?
Culmea însă este că aceste măsuri, de-a dreptul aberante pentru firmele și angajații care nu au focare, dar care trebuie să își sisteze activitatea, lovesc în final tocmai în bugetul de stat, care nu mai încasează obligațiile de la companiile care sunt nevoite să își pună lacătele pe ușă, bani din care primesc lunar leafa pe card inclusiv membrii CJSU care au decis să le închidă.
Dat atât timp cât, indiferent de măsuri, salariul tot îl vor primi, plus o mulțime de alte ”bonusuri de pandemie”, este greu de crezut că vor gândi, analiza, trata problema Covid și în profunzimea sa economică, nu doar la nivel matematic.
În fine, este inutil să vă mai spunem că și această hotărâre a CJSU atât de importantă pentru cei peste 100.000 de locuitori ai municipiului Botoșani și nu numai, a fost luată tot în cadrul unei ședințe la care accesul mass-media a fost interzis.
Botoșăneanul a semnalat în mai multe rânduri faptul că, de la debutul pandemiei, presa a fost dată afară de la absolut toate întrunirile CJSU. În luna august, după ce publicația noastră a relatat acest lucru, prefectul a promis că va găsi o cale pentru ca întrunirile CJSU să fie publice, avansând inclusiv ideea transmiterii lor live pe internet.
Deși orice participant cu un smartphone ar putea să facă acest lucru, ședințele tot secrete au rămas. Și astfel apare o întrebare fundamentală: ce au de ascuns acești oameni?
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
USR Botoșani a deschis campania pentru parlamentare: Suntem o alternativă / Aveți cu cine – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024