Cu toate că numărul absolvenţilor învăţământului liceal din acest an se ridică undeva la ordinul miilor, puţini dintre aceştia fie că au absolvit examenul de bacalaureat fie că au fost respinşi se prezintă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a-şi face dosarul de şomaj.
Tinerii care au terminat o formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă sau nu optează pentru a merge la facultate pot beneficia pentru o perioadă de şase luni de zile de indemnizaţie de şomaj care este de 250 de lei pe lună. Înscrierea în evidenţele instituţiei se face însă în termen de 60 de zile de la data absolvirii, ceea ce înseamnă că pentru toţi absolvenţii termenul limită este data de 30 iulie 2013. Până în prezent au adus acte necesare pentru a primi indemnizaţie 204 tineri în cea de-a doua parte a lunii iulie şi alţi 158 în cursul lunii iulie.
Mai mult decât atât, AJOFM pregăteşte o serie de proiecte cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane prin care tinerii pot beneficia atât de formare profesională gratuită cât şi remuneraţii financiare. „
Dacă aceşti tineri vor veni să se înscrie în evidenţele noastre şi noi o să-i monitorizăm atunci cu siguranţă când se vor deschide aceste linii de finanţare şi vor beneficiarii ai acestor proiecte, aceşti tineri vor putea să beneficieze de programe de formare, consiliere, perioade în care vor fi plătiţi cu fonduri europene, deci li se vor acorda şi subvenţii pe lângă faptul că vor beneficia de formare gratuită. Noi încercăm să facem toate demersurile ca ei să fie conştienţi că în această perioadă instituţia chiar vrea să-i ajute”, a declarat
inspectorul principal Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al AJOFM.
Anul trecut au beneficiat de indemnizaţie de şomaj aproape 900 de absolvenţi care şi-au depus dosarele până la data de 30 iulie 2012.
CITEŞTE:
Botoşani – în coada ţării la oameni cu facultate şi peste media la analfabeţi