O monedă pe care mulți o au în casă și o consideră banală are o valoare uriașă.
În urmă cu 21 de ani, în Italia se lansa un set de monede euro pentru a stabili o nouă monedă națională, devenind ulterior mândria italiană. Moneda de 1 euro ”Omul Vitruvian” a fost votată cea mai frumoasă din colecția emisă, iar astăzi a ajuns moneda care se vinde cu 22.000 de lei, scrie Playtech.
După cum bine poate își amintesc unii români, stabiliți în aici, Italia a început să folosească moneda euro la 1 ianuarie 2002. La acel moment Banca Centrală lua decizia de a emite o serie de monede care aveau să ajungă o adevărată mândrie națională. Motivul acestei situații era de fapt ceea ce avea să fie imprimat pe una din fațetele acestei monede.
Celebrul ”Omul vitruvian” al lui Leonardo da Vinci era subiectul monedei de 1 euro. Moneda ”Omul Vitruvian” arată și astăzi mândria italiană față de marele geniu renascentist Leonardo da Vinci. De asemenea, face aluzie la faptul că Renașterea a avut loc în Italia, iar frumusețea ”Omului Vitruvian” este încă evidentă în cultura de astăzi.
”Omul Vitruvian” al lui Leonardo da Vinci a fost creat inițial în jurul anului 1490 și a inclus adnotări bazate pe lucrările lui Vitruvius, renumitul arhitect roman. Imaginea înfățișează fizicul Vitruvian reprezentat în două ipostaze suprapuse, iar proporțiile ideale ale lui Leonardo da Vinci pentru corpul uman sunt ilustrate în mod clar. Dar de ce a fost creat ”Omul Vitruvian” în primul rând, și ce reprezintă simbolistica acestuia?
Proporțiile ideale ale fizicii umane ideale ale lui Leonardo da Vinci sunt reprezentate în celebra schiță a ”Omului Vitruvian”. Scrisul de deasupra și de sub cerc și pătrat se bazează pe un pasaj din Cartea a III-a a lucrării lui Vitruviu De Architectura (20-30 î.Hr.).
Deși desenul a fost intitulat după Vitruvius, mai mulți academicieni se îndoiesc în prezent că un astfel de titlu este potrivit, având în vedere că a fost folosit pentru prima dată în anii 1490. Simbolismul ”Omului Vitruvian”, proporțiile pieselor reprezintă designul universal, deoarece un echilibru științific al componentelor asigură o construcție robustă.
Prin urmare, formarea de către Dumnezeu a fizicului uman și crearea de către ființa umană a unor lucrări solide din punct de vedere structural împărtășesc în egală măsură aceste atribute. Această noțiune a microcosmosului creator a apărut ca unul dintre elementele unificatoare fundamentale ale filosofiei sale la sfârșitul anilor 1480.
Această operă de artă exemplifică perfect concentrarea intensă a lui Leonardo da Vinci asupra proporțiilor. Mai mult, această pictură este o piatră de temelie a eforturilor sale de a conecta omul cu natura. El a imaginat diagrama picturală mare a anatomiei umane pe care a creat-o prin desenele sale de figuri ca pe o microcosmografie.
Celebra monedă de 1 euro a devenit în timp o monedă de colecție, fie pentru amatori, fie pentru acei colecționari numismatici cu coplecții impresionante. Dar, astăzi, iată că aeastă celebră monedă a ajuns să fie moneda care se vinde cu 22.000 de lei, pe Olx.
De altfel, în grupul colecționarilor importanți se vorbesc de sume extrem de mari oferite pentru a intra în posesia acestei monede unice emise de Italia în urmă cu 21 de ani. Astăzi această monedă a ajuns să fie vândută pe site-urile de specialitate pentru suma de 4.500 de euro, adică exact 22.000 de lei. Așa că, dacă cum va știi că ai o asemenea monedă prin casă, există toate șansele să faci bani buni dacă o scoți la vânzare.
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024