Procurorii au arătat cum a fost trucat concursul pentru postul, nou creat, de şef serviciu artistic într-o instituție de stat.
Numele unui om de afaceri „greu” al Iaşului a fost invocat ca s-ar afla în spatele angajării Andreei Popovici ca şef al Serviciului Artistic din cadrul Şcolii Populare de Arte. Cu gândul la banii acestuia, oamenii din instituţiile statului s-au făcut luntre şi punte pentru a-i asigura un job călduţ iubitei sale. A fost schimbată organigrama Şcolii de Arte, înfiinţându-se un post „dedicat”. Condiţiile de participare la concurs au fost negociate direct cu viitoarea candidată. Subiectele posibile de examen i-au fost puse în braţe din ziua în care au fost redactate, cu o săptămână înaintea concursului.
Şeful Şcolii de Arte a discutat personal cu un potenţial contracandidat pentru a-l convinge că postul nu e de el. Chiar cu instituţiile statului făcute preş în faţa favoritei, emoţiile nu au lipsit, pentru că a existat totuşi o contracandidată şi o opoziţie acerbă a altor „grei”. În cele din urmă, slugărnicia administraţiei ieşene nu a dus la nimic, omul de afaceri neacordând nici măcar o sponsorizare. A rezultat însă un dosar penal în care preşedintele Consiliului Judeţean şi directorul Şcolii de Arte au calitatea de inculpaţi. Ceilalţi acuzaţi au povestit totul în detaliu procurorilor, pentru a scăpa.
Povestea angajărilor „cu cântec” de la Şcoala de Arte a început cu numirea lui Vlad Baba ca director interimar. Desemnat pe 11 noiembrie 2020 consilier personal al preşedintelui CJ, Costel Alexe, acesta a fost detaşat chiar a doua zi ca director la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” din subordinea instituţiei judeţene. În iunie 2021, devenea director „plin” după un concurs în care condiţiile de participare se mulau perfect pe CV-ul său. Principala activitate ca director a lui Baba pare să fi fost angajarea de oameni de încredere.
„După preluarea interimară a conducerii Şcolii Populare, în condiţiile în care a intrat în conflict deschis cu majoritatea angajaţilor şcolii, a făcut demersuri pentru angajarea unei persoane de încredere care să se ocupe de problemele administrative ale şcolii”, aveau să reţină procurorii DNA.
Aşa s-a ajuns la detaşarea de la Ansamblul Artistic „Constantin Arvinte” a Elenei Nina Zugravu. Adusă în aprilie 2021 pe un post de referent, ea s-a ocupat în fapt de resursele umane ale Şcolii, ocupându-se de organizarea tuturor concursurilor de angajare. A primit chiar şi drept de semnătură în locul lui Baba, atunci când acesta lipsea.
În decembrie 2020, cu o săptămână înaintea Crăciunului, plenul CJ adopta hotărârea 349, prin care organigrama Şcolii de Arte era modificată, introducându-se funcţia de şef serviciu artistic, „la propunerea lui Baba şi cu susţinerea lui Alexe”, după cum au consemnat procurorii. În aprecierea acestora, postul nu-şi avea justificarea în şcoală, fiind specific altor instituţii artistice, precum teatrele sau Opera.
Pentru fotoliul de şef, se încălzea deja pe margine Andreea-Elena Popovici.
Absolventă a Universităţii de Arte (UAGE), aceasta încercase în 2019 o colaborare cu Teatrul „Luceafărul”, fără însă a reuşi. Şi-a găsit un post tocmai la Botoşani, la Teatrul de Păpuşi „Vasilache”. În viaţa particulară, Popovici este prietena lui Viorel Cozma, patronul Conest SA. Acesta i-a recomandat în 2020 să mai încerce o dată la Teatrul „Luceafărul”. Se schimbase puterea, veniseră la conducerea CJ oameni mai tineri, cu altă viziune. În noiembrie, Popovici s-a întâlnit cu vicepreşedintele CJ, liberalul Sorin Afloarei. Acesta s-a declarat de acord să discute cu directoarea artistică a Teatrului „Luceafărul”, dar din discuţie a mai rezultat o variantă. Afloarei i-a propus colaborarea cu Şcoala de Arte.
În ianuarie 2021, s-a încercat detaşarea Andreei Popovici de la teatrul botoşănean la Iaşi, la fel cum fusese detaşat însuşi Baba de la CJ la Şcoala de Arte. Tentativa a eşuat din cauza opoziţiei directorului teatrului „Vasilache”, aşa că au demarat eforturile pentru organizarea unui concurs. O discuţie dintre Baba şi rectorul Universităţii de Arte, Aurelian Bălăiţă, interceptată de anchetatori pe 18 martie 2021 surprinde faptul că deşi nici nu se anunţase concursul, numele câştigătorului este deja cunoscut. Bălăiţă îi recomandă lui Baba să nu o aducă pe Popovici, cu care se afla în conflict şi care la Botoşani îl „săpa” pe directorul teatrului.
„Nu-i cazul să-ţi iei o piatră de gât”, i-a spus Bălăiţă lui Baba. Acesta răspunde că numele Andreei Popovici nu este propunerea, ci ar fi venit pe filiera cuiva din domeniul construcţiilor civile, care ar fi lucrat la Royal Town. Într-o discuţie ulterioară, Baba spune că „trebuie să o eliminăm cumva din schemă”, sens în care va vorbi cu „Costel”. „Decât să-mi bage cineva pe gât pe cineva pe care nu cunosc, mai bine pe cineva pe care cunosc”, spune Baba. După o lună însă, altă înregistrare arată că Baba aflase cine era persoana din domeniul construcţiilor, iar problema a început să se pună altfel.
Continnuarea în Ziarul de Iași…
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024