Sala mare de şedinţe a Consiliului Local este plină la această oră. Asociaţia CulturEst condusă de scriitorul Constantin Iftime, împreună cu Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii din Iaşi, lansează oficial proiectul Muzeului Vieţii Cotidiene în Comunism.
La eveniment iau parte primarul Ovidiu Portariuc, viceprimarul Cătălina Lupaşcu, directori de instituţii culturale, scriitori, istorici, dar şi fostul primar Florin Egner, colaborator al Securităţii declarat inclusiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ideea deschiderii unui asemenea centru a survenit de aproape un an de zile, iar scriitorul
Dan Lungu doreşte ca acolo unde va funcţiona, adică într-o hală dezafectată de la CET, să se ţină inclusiv ore de istorie sau un festival al filmelor despre comunism. Acesta a venit cu o serie de obiecte, între care un sifon, o sticlă de Pepsi-Cola, una de Cico şi o alta de ulei. Autorul deja celebrului roman „Sunt o babă comunistă” a venit inclusiv cu o baterie tubulară de pe acele vremuri şi cu emblemele pionereşti ale comandanţilor de detaşament şi de grupă.
[[banner]]
„Deja am început să strâng obiecte pentru acest muzeu. În afară de obiecte sunt interesat de povestea lor , prin acel obiect intri într-o altă lume şi inevitabil, alături de poveşti şi emoţii”, a afirmat
Dan Lungu.
Pe un monitor sunt redate imagini din viitoarea locaţie a muzeului, unde scriitorul Constantin Iftime a fost deja împreună cu viceprimarul Cătălina Lupaşcu.
„Acest muzeu îşi doreşte mai mult să recreeze atmosfera unei epoci”, a spus
Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură.
A luat cuvântul şi primarul Ovidiu Portariuc, care a făcut apel la sponsori, amintindu-şi de filmele indiene la care se uita în acea perioadă.
Muzeul ar urma să fie amenajat în primul rând din sponsorizări şi din donaţii ale oamenilor care încă deţin obiecte din perioada comunistă.
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Muzeul Comunismului se face la CET susţinut de Primărie, scriitori, Flutur şi mari afacerişti