Acuzațiile vin de la președintele Federației Părinților.
Elevii care încep clasa a VII-a în această toamnă pot trece în clasa a IX-a, în 2024, printr-un examen de admitere susținut la Colegiile Naționale, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației.
„Cu admiterea la aceste colegii (naționale – n.red) vorbim de o crasă inechitate și de o îngroșare a buzunarelor acestor profesori care predau în aceste colegii”, a declarat Iulian Cristache, Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri pe tema proiectului Legii învățământului preuniversitar.
„Este o mutare dată în plic de aceste alianțe centenare, care își creează niște meditații pe bani grași, în grupuri de către niște elevi, pentru că nu înțeleg, în acest moment, în aceste colegii, și bătălia este la aceste 15-20 de colegii la nivel de București, nu la nivel de județe unde există 1-2 colegii”, este de părere Iulian Cristache.
„Nu înțeleg care este nota de fundamentare când ultima medie de intrare este 9.80, 9.70. Adică ce să înțeleg? Că acești elevi sunt slabi? Nu înțeleg cum fundamentează când la examenele de clasa a V-a ia un elev cu 9.80 și îl coboară sub 9 la bacalaureat. Și mulți dintre ei nu reușesc să obțină examenul la aceleași colegii. Cum? E un elev cu 9.80, cu situație financiară, cu sprijin familial, cu educație, cu tot, și de ce nu este în stare să ia Evaluare Națională la tine, la colegiu? Nu suntem de acord cu această admitere și nici cu bacul, așa cum este el gândit. (…) Cu admiterea la aceste colegii vorbim de o crasă inechitate și de o îngroșare a buzunarelor acestor profesori care predau în aceste colegii”,
Iulian Cristache, președintele Federației Părinților
Edupedu.ro a scris că Asociația Națională a Profesorilor de Limba Română a avertizat că organizarea unui examen separat de admitere de către Colegii încalcă egalitatea de șanse a elevilor, subiectele fiind făcute de fiecare școală/grup de școli, nu de către o singură instituție pentru toate liceele.
Organizația Salvați Copiii solicită renunțarea la admiterea la colegiile naționale, reintroducerea bursei de studiu, printre multe alte propuneri trimise deja Ministerului Educației. Instituția a lansat și un chestionar online în care îi provoacă pe elevi, studenți, părinți și profesori să reacționeze și să-și spună părerea, ideile sau propunerile pentru aceste două proiecte de legi.
Amintim că cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior au fost lansate în dezbatere publică din 13 iulie până în data de 24 august 2022. Acestea pot fi ajustate, în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ.
Sute de părinți au semnat o petiție prin care cer să nu fie organizat un concurs separat de admitere în colegii. Inițiatoarea petiției consideră că această prevede ar putea avea următoarele urmări: „se încurajează meditațiile cu profesorii din colegii”, „dispare corectitudinea cu privire la admitere – se pot face subiecte cu dedicație”, „dispare transparența admiterii – corectarea se va face în colegiul respectiv, nu de către corectori din alte județe”, „este greu de evaluat nivelul copilului pentru a ști unde să se înscrie la admitere”, „nu se asigură accesul corect și transparent tuturor candidaților, nu doar pentru un grup dedicat”.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea unor înlesniri la plata amenzilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
S-a stabilit programul etapei XVII-a din Superliga: Cu CINE joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Comunicat PNL: Dna Alexandra Huțu a demonstrat din nou că doarme în papuci – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024