O spălătorie auto cu vulcanizare traversează momente de agonie din cauza unor... indicatoare rutiere. Acestea au fost montate miercuri și blochează practic întreaga activitate a agentului economic.
La ieșirea din Darabani spre Păltiniș, undeva pe partea stângă a șoselei, Puiu Apachiței, un botoșănean care a muncit în străinătate, și-a deschis în urmă cu doi ani o splătorie auto cu vulcanizare pentru camioane, tractoare și autoturisme. Afacerea sa, derulată printr-o întreprindere individuală cu patru angajați, a devenit de ieri imposibilă după ce o echipă de la Secția Drumuri Naționale (SDN) Botoșani a montat indicatoare rutiere prin care se interzice staționarea nu doar în fața spălătoriei – vulcanizării, ci și cu 70 de metri înainte și după aceasta. De asemenea, linia discontinuă de pe mijlocul căii rutiere a devenit continuă astfel încât conducătorii auto care ies din oraș și ar vrea să facă stânga să își spele mașina ori să își rezolve o problemă la anvelope, nu ar putea să o mai facă. Și chiar dacă ar putea vira, nu ar putea staționa acolo.
”Cei de la Drumurile Naționale mi-au impus ca eu să fac autorizație de acces la DN, ceea ce în orașul Darabani nu are nimeni, decât Petromul dacă are. Au venit, mi-au dat termen un an ca să îmi desfășor toate activitățile și să rezolv toate problemele, între care linia continuă, oprire interzisă, interzis la stânga în unitate, ceea ce... în tot orașul Darabani sunt atâția instituții care lucrează, atâtea vulcanizări, spălătorii și restaurante și nu există așa ceva și mie mi se face o nedreptate”,
Puiu Apachiței, proprietar spălătorie – vulcanizare.
Acesta a acceptat că solicitările celor de la SDN pot fi legale, dar susține că este discriminat față de ceilalți dărăbăneni care derulează afaceri lângă șoseaua națională și în cazul cărora drumarii nu ar fi la fel de zeloși. El crede că la mijloc ar fi presiunile pe care alți oameni din oraș cu afaceri în domeniu le-ar face pentru a-i închide business-ul și din cauza cărora are parte de o avalanșă de controale de la tot felul de unități ale statului, ajungând să suporte și câte două-trei verificări pe săptămână.
Reprezentanții SDN Botoșani susțin că II Apachiței Puiu a avut o autorizație provizorie pentru o perioadă de un an, timp în care a avut posibilitatea de a se conforma prevederilor legale, dar nu a făcut-o și, în consecință, au trebuit să ia măsuri.
”Acest domn trebuie să își amenajeze o parcare unde să îi stea mașinile pentru a putea să le spele, deci asta a fost prevăzut în autorizație, nu a apărut acum. Nu pot să stea mașinile pe drumul național și să fie parcate pe drumul național”,
Viorel Zacrețchi, șef SDN Botoșani.
Drumarul șef al Botoșanilor a respins acuzațiile precum că ar fi foarte meticulos în respectarea legii doar cu II Apachiței Puiu și i-ar trece cu vederea pe ceilalți dărăbăneni cu afaceri în domeniu. Viorel Zacrețchi a arătat că a trimis somații tuturor posesorilor de spălătorii – vulcanizări auto din Darabani care nu au amenajate parcări și că va lua aceleași măsuri cu toți ceilalți, doar că Puiu Apachiței era primul căruia îi expira autorizația provizorie, în luna ianuarie a acestui an.
Problema respectivei spălătorii – vulcanizări este cunoscută și de primarul celui mai nordic oraș al județului, care însă spune că nu îl poate ajuta.
”Noi nu putem interveni pe drumurile naționale pentru că toate drumurile naționale care străbat orașul sunt ale SDN. Care străbat municipiile, se ocupă cei de la primării, dar orașele nu au acest drept”,
Liviu Hrimiuc, primar Darabani.
Acesta cunoaște în amănunt problema redată și speră să se găsească o soluție, mai ales că provine din mediul privat și cunoaște dificultățile cu care se confruntă un antreprenor.
Problema ar putea fi rezolvată prin mutarea spălătoriei – vulcanizări cu câțiva metri mai în spate față de drumul național astfel încât să existe spațiul necesar pentru amenajarea unor parcări. Șeful SDN Botoșani afirmă că acest lucru se poate executa relativ facil deoarece Puiu Apachiței este proprietar pe terenul respectiv, unde are și o casă, iar spălătoria auto - vulcanizare este construită din module care pot fi demontate și apoi remontate.
Activități zilnice care contribuie la dezvoltarea copiilor veseli și isteți
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Ovidiu Jitaru: PSD ne-a transformat județul într-o zonă săracă
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Atmosfera perfectă: cum să îți personalizezi spațiul prin iluminat
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Valeriu Iftime, „vizită” într-un sat din Botoșani: Nu, nu sunt în Congo
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024