Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, fermierii români au la dispoziţie circa 320 milioane euro pentru pomicultură, iar un proiect poate primi finanţare de maximum 1,5 milioane euro
Pentru botoșănenii care vor să investească în agrobusiness, cele mai profitabile livezi sunt cele de cireş, urmate de cais şi apoi prun, marja de profit putând să ajungă până la 40% în cazul cireşelor, având în vedere că anumite soiuri se vând chiar şi cu 7 euro pe kilogram.
„Cele mai profitabil livezi sunt cele de cireş, urmate de cais şi apoi prun, din punctul de vedere al interesului de căutare, al costurilor şi al preţului de vânzare. Investiţia iniţială depinde de sistemul pe care îl foloseşti, intensiv, superintensiv, şi de amenajări, dotări. De exemplu, la cireşe investiţia iniţială poate să ajungă la 50.000 de euro pe hectar atunci când este livadă intensivă, cu plasă antigrindină şi folie antiploaie, iar marja de profit poate să depăşească 40%“, a declarat Aurel Tănase, preşedintele OIPA Legume Fructe.
Suprafaţa totală a plantaţiilor pomicole din România este de peste 158.600 de hectare, ceea ce reprezintă circa 1,7% din suprafaţa arabilă a ţării, iar cele mai multe plantaţii pomicole sunt de prun (45%), măr (37%), cireş şi vişin (5%), potrivit Ministerului Agriculturii. Sursa: Ziarul Finaciarul.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024