Aproape 5.000.000 de lei. Atât a făcut un bărbat din Sălaj, în câţiva ani, din vânzarea sâmburilor de nucă. Greşeala lui a fost că nu şi-a ascuns veniturile, zilele acestea fiind trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Rechizitoriul întocmit de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj într-un dosar de evaziune fiscală arată cât de profitabil este comerţul cu sâmburi de nucă, scrie Adevărul.
Protagonistul acestei ”demonstraţii” este Emil Bode, un bărbat din localitatea sălăjeană Valcău de Jos, despre care procurorii spun că în intervalul de timp cuprins între luna august 2004 şi decembrie 2010 a achiziţionat nucă în coajă din care a extras miezul, pe care l-a vândut către S.C. Sam Trading Co. Botoşani, desfăşurând astfel o activitate independentă din care a realizat venituri în mod individual în sumă de 4.969.972 lei. Suma respectivă a încasat-o ca avans în vederea achiziţionării de miez de nucă, fără a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, ascunzând astfel sursa impozabilă şi sustrâgându-se totodată de la plata obligaţiilor fiscale aferente. Este vorba - spun procurorii - despre impozit pe venit în sumă totală de 795.195,52 lei şi TVA de plată în sumă totală de 846.113 lei, totalizând un prejudiciu cauzat bugetului de stat în sumă totală de 1.682.274,6 lei. Procurorii spun că intreprinzătorul şi ”spălat” veniturile finanţând, în perioada 2005 - 2010, cu suma de 283.127,97 lei activitatea S.C. Emol Impex S.R.L. al cărei administrator.
Totodată, el a achiziţionat un autoturism marca VW Polo, un imobil compus din teren în suprafaţă de 6.300 de metri pătraţi şi o clădire în suprafaţă de 84 de metri pătraţi, situată în localitatea Valcău de Jos, un autoturism marca Dacia Logan, un autoturism marca Peugeot Boxer 230 L, folosind în acest scop sumele de bani obţinute din evaziune fiscală, urmărind astfel să confere o aparenţă legitimă sumelor de bani dobândite în acest mod. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată (7 acte materiale) şi spălare de bani în formă continuată (5 acte materiale). Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj. ”Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, spun procurorii.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024