O afacere de nişă, profitabilă şi ″dulce″ ca profit, prinde contur şi în România.
Mai mulţi fermieri au decis să investească în plantaţii de aluni. Costurile de întreţinere sunt mici, iar câştigul mare, pentru că cererea venită de la producătorii din industria alimentară este în creştere. Un kilogram de alune costă în jur de 10 euro.
La câţiva kilometri de Aiud, un tânăr are o cultură de aluni care se întinde pe şase hectare. A mizat pe soiuri din Italia, care s-au adaptat perfect la noi.
“Tot ce se produce în România momentan se duce în extern. În Italia se va mânca ciocolată italienească cu alune din România”, spune Ciprian Bogdan.
La mică distanţă, îl găsim pe Daniel care a intrat în branşă acum 5 ani. Plantaţiile devin profitabile din al şaselea an, iar după alţi 6 cultivatorii adună de pe un hectar aproape 5 tone de alune.
Daniel Crăiță, investitor: ”Începând cu anul 10-12, când se ajunge la producţiile maxime care se scot de pe un hectar de alun, venitul mediu este de aproximativ 10.000 de euro.”
La Apoldu de Jos, în judeţul Sibiu, un italian a investit într-o plantaţie pe 30 de hectare.
Dumitru Bozan, tehnician plantaţie aluni: ″Investitia ințială a fost de 100.000 de euro pe toată suprafaţa. De pe 6 hecare de aluni care au ajuns la maturitate, vom scoate o producţie e 12 tone.″
Pe piaţa mondială cererea de alune este uriaşă în special în industria dulciurilor. Turcia este cel mai mare producător cu o suprafaţă de peste 540.000 de hectare cultivate, urmează Italia şi Germania.
Luigi Catalano, agronom explică pentru Pro tv: ″Italia a început acum ceva ani un proiect de creştere a suprafeţelor cultivate cu aluni, dar nu e suficient, zona Balcanilor, Serbia, România, Macedonia au condiţii climatice foarte bune pentru astfel de culturi.″
Alexandru Mavrodineanu, reprezentantul unei firme de consultanță: ″Subvențiile care sunt generoase şi mai uşor de accesat în ultimii au încurajat mulţi cultivatori să se uite la această specie.”
Simple, ″îmbrăcate″ în ciocolată sau trecute prin sare, alunele reprezintă o importantă o sursă de energie.
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024