Activitatea a fost organizată la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”.
Această săptămână a fost dedicată și activităților de prevenție a comportamentelor deviante în rândul elevilor din cadrul a două instituții de învățământ botoșănene.
Psihologii, Adrian și Lorena, au acceptat invitația consilierei Adriana Docea și au luat parte la activitatea "Adolescență fără delincvență", organizată în cadrul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani. Nu au fost singuri, ci au avut alături două persoane custodiate de Penitenciarul Botoșani, doritori să împărtășească elevilor prezenți "povestea vieții lor" și să ofere detalii cu privire la stilul de viață adoptat, care i-a determinat să săvârșească fapte contrare legii, din sfera actelor de violență și trafic de persoane.
De multe ori ca simplu îndemn oferit copilului, de genul "Nu face X, pentru că nu este bine!", să producă un ecou în conștiința și reacțiile acestuia. Tot de atâtea ori se observă faptul că, în lipsa exemplului concret, acest lucru nu se mai produce.
Din acest motiv, agenții au încrederea că mărturiile expuse și tabloul consecințelor acestor alegeri (privarea de libertate, îndepărtarea de familie, consecințele asupra victimelor), vor constitui puncte de referință pentru viitoarele alegeri ale tinerilor prezenți la activitate.
Un alt fenomen, la fel de real și tot mai prezent în rândul elevilor, cu consecințe în plan emoțional și comportamental, îl reprezintă bullyingul. Conștientizând amploarea acestui fenomen, profesoara Raluca Pînzariu, alături de consilierul școlar Buțerchi Steliana-Bianca, ne-au lansat invitația de a participa la activitatea "Code of good manners - no bullying in my school", organizată în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Cătămărăști-Deal.
Agenții de la Penitenciarul Botoșani au fost întâmpinați de 70 de copilași curioși și activi, pregătiți să adreseze dintre cele mai îndrăznețe întrebări. Au discutat cu mare interes despre efectele bullyingului și despre modalitățile de acțiune atunci când acesta se manifestă. În spirul unui angajament reciproc și ferm pentru respect, înțelegere și prietenie, în cadrul activității s-a conturat Regulamentul anti-bullying, la care au contribuit toți cei prezenți.
La fel de valoroase au fost și informațiile transmise cu privire la comportamentele ce pot reprezenta fapte antisociale și consecințele acestora.
Școala reprezintă deopotrivă mediul în care se depun eforturi pentru a obține performanțele academice, dar și cadrul ideal pentru dezvoltarea socio-emoțională a elevilor.
Doi tineri din Botoșani acuzați că au încercat să omoare un om în scara blocului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
LOCUL din Botoșani cu cea mai mare PREZENȚĂ la vot astăzi, în „împărăția” lui Iftime bate… pustiul
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024